Οι συντηρητικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις “Καθολικοί Λαϊκοί” και “Κλήροι για την Ανανέωση” ξόδεψαν τέσσερα εκατομμύρια δολάρια για να απομακρύνουν ιερείς, που χρησιμοποιούν γκέι εφαρμογές, όπως το Grindr, και ειδοποίησαν επισκόπους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Washington Post.

Σύμφωνα με αρχεία που έλαβε η Post, η αποστολή του έργου είναι να «ενδυναμώσει την εκκλησία να εκτελέσει την αποστολή της» και να παρέχει στους επισκόπους «πηγές βασισμένες σε αποδεικτικά στοιχεία» για να βοηθήσουν στον περαιτέρω εντοπισμό αδυναμιών στην τρέχουσα εκπαίδευση.

Η ομάδα φέρεται να έχει ξοδέψει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια για το έργο και μοιράστηκε τις πληροφορίες με δεκάδες επισκόπους σε όλη τη χώρα.

Ο αντίκτυπος που θα έχουν τα δεδομένα στους ιερείς είναι ασαφής. Ένα άτομο που μίλησε με την Post ανώνυμα είπε ότι οι πληροφορίες που ανακαλύφθηκαν μπορεί να αναγκάσουν ιερείς σε πρόωρη συνταξιοδότηση ή σε παραίτηση.

Ένας εκπρόσωπος του Καθολικού Λαϊκού και του Κλήρου για την Ανανέωση είπε στην Post ότι ο πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Jayd Henricks, θα δώσει συνέντευξη για το έργο. Αλλά πολλά αιτήματα για συνέντευξη ή σχόλια δεν απαντήθηκαν.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο blog First Things, ο Henricks έγραψε ότι «ήταν περήφανος που ήταν μέλος [της] ομάδας».

«Τελικά, τα δεδομένα χρησιμοποιούνται από όλες τις μεγάλες εταιρείες, οπότε γιατί όχι και από την Εκκλησία;» έγραψε ο Henricks.

Ο Henricks πρόσθεσε, επίσης, ότι η οργάνωση έχει συλλέξει κι άλλες έρευνες εκτός από τα δεδομένα της εφαρμογής.

Κάποιοι στην Καθολική εκκλησία επέκριναν τη χρήση παρακολούθησης για να στοχοποιήσουν ιερείς λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

«Η αποκάλυψη πληροφοριών που βλάπτουν τη φήμη ενός ατόμου χωρίς αντικειμενικά βάσιμο λόγο -ακόμα κι αν είναι αλήθεια- θεωρείται αμαρτία», είπε ένα μέλος του USCCB.