Οι αρχές στην Ινδονησία θα μπορούν να στέλνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της χώρας σε “στρατόπεδα αποκατάστασης”, σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο.
Βάσει ενός επίσημου εγγράφου που διέρρευσε στο διαδίκτυο, το νομοσχέδιο απαγορεύει – πέρα από την ομοφυλοφιλία – τόσο την παρένθετη μητρότητα όσο και το S&M σεξ.
Το νομοσχέδιο σχετίζει την ομοφυλοφιλία και τον σαδομαζοχισμό με την αιμομιξία ενώ κάνει λόγο για “σεξουαλικές αποκλίσεις”. Σύμφωνα μ΄αυτό, κάθε άτομο που εμπλέκεται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες θα πρέπει να εισαχθεί σε ένα κυβερνητικό στρατόπεδο αποκατάστασης για «θεραπεία».
Αν μάλιστα το άτομο δεν το κάνει με δική του θέληση, οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να το απομακρύνουν από την οικογένειά του, προσωρινά ή μόνιμα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το νομοσχέδιο ορίζει την οικογένεια ως “μικρή κοινωνία – αποτελούμενη από παντρεμένα ζευγάρια, παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά και παιδιά με έναν γονέα”.
Επίσης αναφέρει πως οι γυναίκες “πρέπει να φροντίζουν τα θέματα που σχετίζονται με το νοικοκυριό, τον σύζυγο και τα παιδιά”.
Προς το παρόν, η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην πλειοψηφία της Ινδονησίας. Ωστόσο, η στάση της κοινωνίας απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει σκληρύνει σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης σε περιοχές, όπως η Aceh και η Palembang, ο ισλαμικός νόμος της σαρία τιμωρεί το γκέι σεξ με μαστίγωμα.
Επιπλέον, η αστυνομία της χώρας χρησιμοποιεί τους νόμους περί πορνογραφίας εις βάρος των γκέι ατόμων.
Τώρα, πολιτικοί από τέσσερα κόμματα υποστηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο με τη δικαιολογία της προστασίας της οικογένειας.
Τα κόμματα που στηρίζουν τον πρόεδρο Joko Widodo ελέγχουν αυτή τη στιγμή το 74% των εδρών στο κοινοβούλιο. Είναι πλέον ζωτικής σημασίας να δούμε αν η κυβέρνηση θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο έχει μπει στον κατάλογο προτεραιότητας του κοινοβουλίου για την περίοδο 2020 έως 2024. Ωστόσο, οι συζητήσεις με την κυβέρνηση δεν έχουν αρχίσει ακόμη.
Ο Supratman Andi Agtas, μέλος της βουλής, που ηγείται ενός οργάνου που επιβλέπει την ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι το επόμενο βήμα είναι να στείλει το νομοσχέδιο στον πρόεδρο. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα μπορούσαν να αρχίσουν να συζητούν.
Εν τω μεταξύ, οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν ήδη καταδικάσει το νομοσχέδιο.