Κατερίνα Διδασκάλου: «Όλοι μας είμαστε μοναδικοί»

04/03/2024
από
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Δύο στις 10», η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου μίλησε για την ομοφοβία και τον ακτιβιστικό ρόλο που πρέπει να έχει το θέατρο.

Με αφορμή τη συμμετοχή της στην παράσταση «Το Χελιδόνι», η οποία διαπραγματευόταν την ομοφοβική επίθεση το 2016 σε γκέι κλαμπ του Ορλάντο, η ηθοποιός τόνισε ότι «το θέατρο είναι ακτιβισμός στην πράξη».

Η συγκεκριμένη παράσταση μάλιστα, όπως είπε και η ίδια, έκανε πολλούς θεατές να της μιλήσουν για τα βιώματά τους αλλά και να την ευχαριστήσουν.

«Μου έλεγαν κλαίγοντας “σας ευχαριστούμε”. Είχε έρθει λύκειο στην παράσταση και έκλαιγαν τα παιδιά ομαδικά. Οπότε ναι ήρθαν πολλά παιδιά και με πλησίασαν μετά την παράσταση. Δυο 20χρονα αγόρια φοιτητές ήρθαν, και το ένα μου είπε: “ο πατέρας μου βλέπει τηλεόραση και λέει αυτός είναι αδελφή! Προτιμώ να σε κουβαλάνε τέσσερις παρά να σε δω στα τέσσερα”. Εκεί τον ρώτησα αυθόρμητα “πόσο χρονών είναι ο πατέρας σου” και μου είπε “45”».

Μιλώντας για το πως ένιωσε που μέσα από τον ρόλο της έκανε κάποια παιδιά να την εμπιστευτούν και να την προσεγγίσουν με αυτόν τον τρόπο, η ηθοποιός υπογράμμισε ότι είναι μια μορφή αμοιβής.

«Είναι υπέροχο. Και είναι και η αμοιβή που παίρνεις σε πολύ μεγάλο βαθμό όταν έρχονται νέα παιδιά και σου λένε «μου άλλαξες τη ζωή» ή «αλλάζω ρότα, συνέχισε να το λες αυτό γιατί έτσι παίρνει μια άλλη ισχύ». Αλλά είναι και θλίψη. Είναι θλίψη να υπάρχουν παιδιά τα οποία να νιώθουν δυστυχισμένα επειδή δεν τα αποδέχονται οι άνθρωποι που τα γέννησαν. Είναι θλιβερό», είπε συγκεκριμένα.

Κλείνοντας, η Κατερίνα Διδασκάλου τόνισε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί: «Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι η διαφορετικότητα δεν είναι έγκλημα, η διαφορετικότητα υπάρχει στη φύση. Όλοι μας είμαστε μοναδικοί και ο καθένας είναι διαφορετικός από τον επόμενο, δεν έχει να κάνει με ομοφυλόφιλο ή ετεροφυλόφιλο, ή με τρανς ή non-binary. Η αυτοεκτίμηση που αφήνουμε τα παιδιά μας να έχουν είναι πολύ σημαντικό».
Δες και αυτό!