Καταγγελία για «θεραπείες μεταστροφής» σε τρανς γυναίκες

09/07/2024
από
Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρώην πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Άννα Απέργη, καταγγέλλει την προσπάθεια προσέλκυσης τρανς γυναικών από παραθρησκευτική οργάνωση, με σκοπό την πραγματοποίηση «θεραπειών μεταστροφής».

Σύμφωνα με την Άννα Απέργη, την Παρασκευή «ομάδα παραθρησκευτικής οργάνωσης, πήγε ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ σε τοποθεσία όπου εργάζονται τρανς γυναίκες στο σεξ, προσεγγίζοντας τες, προκειμένου όχι μόνο να τις προσηλυτίσουν, αλλά λέγοντας μάλιστα πως “ΒΟΗΘΗΣΑΝ” μέσω της θρησκείας τρανς γυναίκα να “ΑΛΛΑΞΕΙ” την ταυτότητα φύλου της».

Η ίδια συμπληρώνει πως η ομάδα παραδέχτηκε ότι πραγματοποιεί θρησκευτικές πρακτικές «μεταστροφής», καθώς αναφέρθηκε σε απτό παράδειγμα κακοποίησης τρανς γυναίκας.

Στην ανάρτησή της, η πρώην πρόεδρος του ΣΥΔ επισημαίνει ότι βάσει της ελλειμματικής ελληνικής νομοθεσίας για τις «θεραπείες μεταστροφής», οι κακοποιητικές αυτές πράξεις δεν είναι αξιόποινες. Αντιθέτως, ο ελληνικός νόμος «τις νομιμοποιεί και αφήνει τσαρλατάνους εγκληματίες να βρουν ελεύθερα διαπράττοντας εγκλήματα σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ συνανθρώπων μας».

Αναφερόμενη στους ιατρικούς φορείς αλλά και στα ευρωπαϊκά σώματα που επισημαίνουν την ανάγκη ολικής ποινικοποίησης των αντιεπιστημονικών «θεραπειών μεταστροφής», η Άννα Απέργη καλεί την ελληνική Πολιτεία να δράσει άμεσα, «έτσι ώστε να υπάρξουν οριζόντια μέτρα απαγόρευσης των βασανιστικών και κακοποιητικών αυτών πρακτικών υπό οποιαδήποτε μορφή μπορεί να έχουν».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση:

Τον Μάιο του 2022, με τροπολογία, που είχε κατατεθεί στο τότε Σχέδιο Νόμου «Υγεία για όλους», απαγορεύτηκαν οι διενέργειες των κακοποιητικών πρακτικών «μεταστροφής» του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας ή της έκφρασης φύλου, που σαφέστατα ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση της ασφάλειας των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ήταν όμως μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που άφηνε πολλά κενά και είχε αρκετές ελλείψεις, και που τις είχαμε επισημάνει από την πρώτη κιόλας στιγμή. 

Κάποια σημεία από αυτά είναι, ότι ο νόμος απαγορεύει τη διενέργεια αυτών των εγκληματικών πρακτικών μόνο σε ευάλωτα πρόσωπα (ανήλικα ή ενήλικα που τελούν σε δικαστική συμπαράσταση υπό την έννοια του Αστικού Κώδικα), και ότι απαγορεύει τις πρακτικές «μεταστροφής» ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ που τις εφαρμόζουν μόνο έναντι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ, και κυρίως ότι ο οποιοσδήποτε που εφαρμόζει αυτές τις πρακτικές σε ενήλικα πρόσωπα, θα πρέπει πρώτα να έχει εξασφαλίσει τη ΡΗΤΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.

Πριν λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουλίου, ομάδα παραθρησκευτικής οργάνωσης, πήγε ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ σε τοποθεσία όπου εργάζονται τρανς γυναίκες στο σεξ, προσεγγίζοντας τες, προκειμένου όχι μόνο να τις προσηλυτίσουν, αλλά λέγοντας μάλιστα πως «ΒΟΗΘΗΣΑΝ» μέσω της θρησκείας τρανς γυναίκα να «ΑΛΛΑΞΕΙ» την ταυτότητα φύλου της.

Δηλαδή παραδέχτηκαν ότι μέσω ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ «ΜΕΤΕΣΤΡΕΨΑΝ» το φύλο του τρανς προσώπου.

Αυτού του είδους «θεραπειών μεταστροφής» είναι επικαλυμμένες εγκληματικές πράξεις θρησκευτικών και παραθρησκευτικών οργανώσεων, που βασίζονται στην πεποίθηση ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα και η έκφραση φύλου είναι «διαταραχές» και «ασθένειες» που μπορούν να «γιατρευτούν» μέσω της πίστης.

Αυτοί οι εγκληματίες, διότι περί εγκληματιών πρόκειται, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται δεν είναι επαγγελματίες και δεν το κάνουν αυτό κάτω από ένα οικονομικό όφελος, παρά για την πίστη τους προς τη θρησκεία.

Η νομοθεσία όπως είναι σήμερα, δεν ποινικοποιεί αυτές τις άκρως κακοποιητικές πρακτικές, αντιθέτως τις νομιμοποιεί και αφήνει τσαρλατάνους εγκληματίες να βρουν ελεύθερα διαπράττοντας εγκλήματα σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ συνανθρώπων μας.    

Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο –επιστημονικό ή άλλο– τεκμήριο που να δεικνύει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η έκφραση ή η ταυτότητα φύλου ενός προσώπου μπορεί να «μεταστραφεί», ενώ αντιθέτως ιατρικοί οργανισμοί προειδοποιούν ότι αυτές οι πρακτικές των «θεραπειών μεταστροφής» είναι βλαπτικές για τη ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις ψυχιατρικές θεραπείες «που βασίζονται στην υπόθεση ότι η ομοφυλοφιλία ή η τρανς κατάσταση θεωρούνται ψυχικές ασθένειες ή βασίζονται στην υπόθεση ότι ένα πρόσωπο μπορεί να μεταβάλει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του». Επιπλέον περιγράφει τις πρακτικές αυτές ως ανήθικη πράξη.

Επίσης, ο Ειδικός Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου, Victor Madrigal-Borloz, μέσα από αναφορά του προς τον ΟΗΕ, κάλεσε για ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ (δίχως καμία εξαίρεση όπως συμβαίνει εν προκειμένω) αυτών των επικίνδυνων και βαθιά βλαπτικών πρακτικών.

Ομοίως, τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε Ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, με το οποίο καλωσορίζει τις πρωτοβουλίες των κρατών μελών για την απαγόρευση των “θεραπειών μεταστροφής” των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, καλώντας όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα. Προς την ίδια κατεύθυνση, το 2020, 60 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν με επιστολή τους από τις Επιτρόπους Δικαιοσύνης, Věra Jourová, Ισότητας, Helena Dalli και Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου να λάβουν μέτρα για να τερματίσουν αυτήν την πρακτική στην ΕΕ.

Επιπλέον, στο Πόρισμα της, η Επιτροπή του Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, στο συγκεκριμένο κεφάλαιο για τις «θεραπείες μεταστροφής», προτείνεται η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ αυτών των πρακτικών, καθώς και η τροποποίηση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ώστε να συμπεριλαμβάνει ρητώς και την έκφραση, ταυτότητα και χαρακτηριστικά φύλου.

Επομένως, η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα (ΧΘΕΣ), να τροποποιήσει και να βελτιώσει τα συγκεκριμένα άρθρα που αφορούν τις «θεραπείες μεταστροφής», έτσι ώστε να υπάρξουν οριζόντια μέτρα απαγόρευσης των βασανιστικών και κακοποιητικών αυτών πρακτικών υπό οποιαδήποτε μορφή μπορεί να έχουν.
Δες και αυτό!