Καταγγέλουμε το τρανσφοβικό παραλήρημα της Γενικής Γραμματέως Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κατερίνας Λάσπα

31/12/2022
από
Τον απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο της Γεν. Γραμματέως Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνας Λάσπα, καταγγέλει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.).

Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι οργανώσεις: Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης & Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ανακοίνωσαν δημόσια μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν κατά την οποία Drag Queens διάβασαν χριστουγεννιάτικα παραμύθια σε παιδιά, σε παιδικό σταθμό σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το event -όπως ήταν αναμενόμενο- πήρε μεγάλη δημοσιότητα, προκαλώντας ένα παραλήρημα μίσους κυρίως από ακροδεξιές ομάδες, με αποτέλεσμα οι οργανώσεις να αλλάξουν την τοποθεσία της εκδήλωσης, προκειμένου να προστατέψουν τόσο τα παιδιά και τους γονείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή, όσο και γενικότερα τα πρόσωπα που θα βρίσκονταν στο χώρο.

Όπως αναφέρει το Σωματείο «με λύπη μας διαβάσαμε ότι ρατσιστικά παραληρήματα δεν υπήρξαν όμως μόνο από την ακροδεξιά, αλλά και από στελέχη πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου».

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κατερίνα Λάσπα, σχολίασε δημόσια με σκαιό, μισαλλόδοξο λόγο μίσους στη βάση της έκφρασης και ταυτότητας φύλου, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, χαρακτηρίζοντας ως «αθλιότητα» τόσο την εορταστική εκπαιδευτικού περιεχομένου δράση, όσο και τις Drag Queens.

«Ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια», συμπλήρωνε στην ανάρτηση της.

Οι εκφράσεις μίσους της Γεν. Γραμματέως Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν προσβολή προσωπικότητας που στοχεύουν τόσο στον πυρήνα της προσωπικότητας των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων συμπεριλαμβανόμενων και των Drag Queens, όσο και γενικότερα εναντίων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων.

Χαρακτηρίζει ως «αθλιότητα» με μόνο λόγο ότι στη συγκεκριμένη δράση τα χριστουγεννιάτικα παιδικά παραμύθια διαβάστηκαν από Drag Queens.

«Όλα τα παραπάνω, δεν αποτελούν απλά στερεότυπα που μπορεί να έχει η Γεν. Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Λάσπα, αλλά έχουν σαφή ρατσιστικά/τρανσφοβικά χαρακτηριστικά», τονίζει το ΣΥΔ.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση και σε σχέση με το διάχυτο κλίμα μισαλλόδοξου λόγου που εκπορεύεται ακόμη και από δημόσια ή και πολιτικά πρόσωπα, καλούμε τη Πολιτεία να τροποποιήσει άμεσα την αντιρατσιστική νομοθεσία, έτσι ώστε να μην ποινικοποιείται μόνο η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, αλλά γενικότερα κάθε μορφή ρητορικής μίσους, και επιπλέον να ληφθούν επιπλέον μέτρα όταν αυτός εκπορεύεται από δημόσια πρόσωπα.

Καλούμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να προχωρήσει άμεσα στην οριστική διαγραφή της κυρίας Λάσπα, δεδομένου ότι ως προς την αποστολή της παράταξης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη των ανθρωπίνων/ατομικών δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας, συμπεριλαμβανόμενων και των ΛΟΑΤΚΙ+.

Τέλος, επιφυλασσόμαστε κάθε έννομου δικαιώματος μας, καθώς οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε η Γεν. Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κατερίνα Λάσπα, προσβάλλουν κατάφωρα τόσο τη προσωπικότητα των τρανς, φυλοδιαφορετικών προσώπων συμπεριλαμβανόμενων και των Drag Queens όσο και γενικότερα τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο σύνολό της».
Δες και αυτό!