Το ανώτατο δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αμερική έκρινε το Περού υπεύθυνο για την αυθαίρετη κράτηση, τον βασανισμό και τον βιασμό ενός ΛΟΑΤ ατόμου.
Η Azul Rojas Marín απογυμνώθηκε, χτυπήθηκε και βιάστηκε από τρεις αξιωματικούς, ενώ ήταν υπό κράτηση το 2008, ανέφερε η δικηγόρος. Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι ήταν μια πράξη βασανιστηρίων. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με καταγγελία βασανιστηρίων κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας.
Η κυβέρνηση του Περού δεν έχει ακόμη σχολιάσει την απόφαση.
Η αποδοχή των ΛΟΑΤ ατόμων στο Περού ολοένα και διευρύνεται, αλλά πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν νομικές προκλήσεις και ευρείες προκαταλήψεις. Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν επιτρέπεται να παντρευτούν, ούτε να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης.
Τον Φεβρουάριο του 2008, η Rojas Marín – η οποία είναι πλέον τρανς γυναίκα, αλλά τότε ζούσε ως γκέι άνδρας – κρατήθηκε παράνομα μέχρι αργά το βράδυ από τις αρχές και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα στη βόρεια πόλη Casa Grande.
Σύμφωνα με την Redress, την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που την εκπροσώπησε, χτυπήθηκε, κακοποιήθηκε λεκτικά για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό και της έκλεψαν τα πράγματά της. Η Rojas Marín υπέβαλε ποινική καταγγελία κατά των αστυνομικών, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε από εισαγγελείς. Οι ακτιβίστριες/στές κατέφυγαν τότε στο διαμερικανικό δικαστήριο για λογαριασμό της.
Το δικαστήριο ιδρύθηκε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) και δέχεται ακροάσεις περιπτώσεων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λατινική Αμερική, κι έχει την ισχύ να διατάξει τις κυβερνήσεις να διερευνήσουν εγκλήματα και να αποζημιώσουν τα θύματα.
Έτσι, στην απόφασή του στις 12 Μαρτίου, δήλωσε ότι η κράτηση της Rojas Marín ήταν “χωρίς κίνητρο” , βασισμένη σε “διακρίσεις” , και ως εκ τούτου ήταν “παράνομη και αυθαίρετη” .
“Η κυρία Rojas Marín ξεγυμνώθηκε με τη βία, ξυλοκοπήθηκε επανειλημμένα, βασανίστηκε και βιάστηκε … που στοιχειοθετούν πράξη βασανιστηρίων εναντίον του θύματος” , ανέφερε το δικαστήριο, και “Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο έχει δηλώσει τη διεθνή ευθύνη του Περού για την παραβίαση των δικαιωμάτων της.”
Το δικαστήριο ανέφερε, επίσης, ότι στη χώρα υπήρξαν «ισχυρές προκαταλήψεις» κατά του πληθυσμού των ΛΟΑΤ ατόμων και ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκδηλώνονται με βίαιες πράξεις, ακόμη και από κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους του κράτους.
Η απόφαση έδωσε εντολή στην περουβιανή κυβέρνηση να καταβάλει στην Rojas Marín αποζημίωση που δεν προσδιορίστηκε, να της παράσχει ψυχολογική θεραπεία, να υιοθετήσει νέα πρωτόκολλα για τη διερεύνηση επιθέσεων εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων και να παρακολουθήσει τα στατιστικά στοιχεία βίας κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας.
Η Redress χαρακτήρισε την απόφαση «πρωτοποριακή» , επισημαίνοντας ότι όχι μόνο διέταξε το Περού να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη η Rojas Marín, αλλά και να αποτρέψει την επανάληψη αυτών των εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής κατάρτισης σε κρατικούς αξιωματούχους σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων.
Η Rojas Marín είπε ότι δεν έχει λόγια για να περιγράψει πώς αισθάνεται και ότι: “Μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, επιτέλους ένα δικαστήριο πίστεψε στο λόγο μου” .
Πηγή: www.bbc.com