Τη Δευτέρα (7 Νοεμβρίου), η αστυνομία της Οττάβα του Καναδά, ανέφερε ότι δύο υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (OFS) κατηγορήθηκαν για επίθεση σε non-binary συνάδελφό τους. 

Σύμφωνα με το CBC, ο ένας φερόμενος ως δράστης κατηγορήθηκε για επίθεση με κίνητρο το μίσος, για σφοδρή επίθεση, για περιορισμό με τη βία, και για παρενόχληση, ενώ ο δεύτερος κατηγορήθηκε για εγκληματική αμέλεια. Το περιστατικό αναφέρθηκε στην αστυνομία στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, αλλά οι κατηγορίες αποδόθηκαν στις 5 Νοεμβρίου.

Το CBC ανέφερε, ότι το φερόμενο ως θύμα, είναι ένα non-binary αρχάριο στην πυροσβεστική άτομο, το οποίο απευθύνθηκε στην αστυνομία, καθώς είχε δεχθεί τρανσφοβικές προσβολές από συναδέλφους του, και στη συνέχεια του επιτέθηκαν με σκοπό τον πνιγμό του, με αποτέλεσμα αργότερα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ενώ ο πρόεδρος του τοπικού συνδικάτου – της Ένωσης Επαγγελματιών Πυροσβεστών της Οττάβα – είπε ότι η υποτιθέμενη επίθεση ήταν ένα «μεμονωμένο περιστατικό», και ο αρχηγός της πυροσβεστικής προειδοποίησε τους υπαλλήλους, να αποφεύγουν τη διάδοση «ανακριβών πληροφοριών που θα μπορούσαν να είναι ψευδείς ή να κάνουν υποθέσεις», ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριες/στές αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα, μπορεί το πρόβλημα να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η Debbie Owusu-Akyeeah, η εκτελεστική διευθύντρια του Καναδικού Κέντρου για το Φύλο και τη Σεξουαλική Διαφορετικότητα, είπε στο Canada.com:

«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό. Νομίζω ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι ανδροκρατούμενοι χώροι εργασίας —και αυτοί που είναι κυρίως λευκοί και ετεροφυλόφιλοι— έχουν επίσης ζητήματα μισογυνισμού, ομοφοβίας και τρανσφοβίας. Η ηγεσία του τμήματος πρέπει να διασφαλίσει ότι προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι… Πολλοί τρανς άνθρωποι διώχνονται από την παραδοσιακή αγορά εργασίας, λόγω του επιπέδου τρανσφοβίας που πρέπει να αντιμετωπίσουν, και είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό, άνθρωποι που εργάζονται σε δημόσια χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως η πυροσβεστική, να το αντιμετωπίζουν επίσης αυτό.»

Ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής της Οττάβα Kim Ayotte, γενικός διευθυντής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και προστασίας της πόλης της Οττάβα, σήμερα, είπε στο CBC: «Η πόλη της Οττάβα δεν ανέχεται καμία υποτιθέμενη εγκληματική συμπεριφορά και λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα ακατάλληλης συμπεριφοράς του προσωπικού της πόλης.»

Οι δύο ύποπτοι πρόκειται να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου στις 16 Δεκεμβρίου.