Δημοσιεύθηκε σήμερα (17/5), ο ετήσιος χάρτης “Rainbow Europe” της ILGA Europe, κατατάσσοντας τη νομική και πολιτική κατάσταση των ΛΟΑΤΙ ατόμων σε 49 ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με την οργάνωση τους τελευταίους 12 μήνες οι πρόοδοι στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ έχουν σχεδόν σταματήσει.
Από το 2009 ο χάρτης κυκλοφορεί κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας και κατατάσσει και τις 49 ευρωπαϊκές χώρες σε κλίμακα μεταξύ 0% (σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακρίσεις) και 100% (σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλήρης ισότητα). Οι τελευταίοι 12 μήνες σηματοδότησαν μια πρωτοφανή χρονιά στην ιστορία του Χάρτη, με σχεδόν καμία θετική νομοθετική αλλαγή για τα ΛΟΑΤΙ άτομα στην Ευρώπη.
Τα σημαντικότερα ευρήματα του Rainbow Europe Map
- Παρά τις σαφείς δεσμεύσεις για αναγνώριση των οικογένειας ουράνιου τόξου, καμία χώρα δεν έχει προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
- Επίσης, παρά τις πολλές υποσχέσεις καμία αλλαγή στα δικαιώματα των ίντερσεξ και τρανς ατόμων δεν έχει σημειωθεί (εκτός από την Ισλανδία).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η Διευθύντρια της ILGA-Europe, Evelyne Paradis αναφέρει: «Είναι πολύ ανησυχητικό να αναφέρουμε μια σχεδόν πλήρη στάση σχετικά με τα δικαιώματα και την ισότητα των ΛΟΑΤΙ, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τις κοινότητες αυτές. Τον περασμένο χρόνο, είδαμε μια αυξημένη πολιτική καταστολή εναντίον των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων, μια έντονη αύξηση των κοινωνικοοικονομικών δυσκολιών και τη διάδοση του ΛΟΑΤ-φοβικού μίσους στους δρόμους και στο διαδίκτυο σε ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η απάντηση των κυβερνήσεων πρέπει να είναι όλο και πιο συγκεκριμένη, για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα προστατεύονται περισσότερο, όχι λιγότερο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων δεν μπορούν απλώς να είναι κάτι που ξεχνιούνται, όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες».
Προκειμένου να γίνει η κατάταξη των χωρών, η ILGA-Europe εξετάζει τους νόμους και τις πολιτικές σε 49 χώρες χρησιμοποιώντας ένα σύνολο κριτηρίων. Από τον Μάιο του 2021, ο αριθμός των μεμονωμένων κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν αυξήθηκε σε 71, διαιρούμενος σε έξι θεματικές: ισότητα και μη διάκριση, οικογένεια, μίσος και ρητορική μίσους, νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και σωματική ακεραιότητα, χώρος της κοινωνίας των πολιτών και άσυλο.
Οι 5 πρώτες
Οι 5 τελευταίες
1. Μάλτα (94%)
2. Βέλγιο (74%)
3. Λουξεμβούργο (72%)
4. Πορτογαλία (68%)
5. Νορβηγία (67%)
45. Μονακό (11%)
46. Ρωσία (10%)
47. Αρμενία (8%)
48. Τουρκία (4%)
49. Αζερμπαϊτζάν (2%)
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Μάλτα συνεχίζει να κατέχει τη νούμερο ένα θέση στο Rainbow Europe Map, με βαθμολογία 94%.
Το Βέλγιο έρχεται δεύτερη θέση για τέταρτη φορά με σκορ 74%.
Το Λουξεμβούργο συγκεντρώνει 72 πόντους και καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατάταξη για τρίτο συνεχόμενο έτος.
Οι τρεις χώρες στον πάτο της κλίμακας είναι το Αζερμπαϊτζάν (2%), η Τουρκία (4%) και η Αρμενία (8%), ακριβώς όπως και πέρυσι.
Η Δανία είναι η χώρα με τη πιο δραματική πτώση της βαθμολογίας της, χάνοντας 3,80% βαθμούς.
Η Γεωργία έχει επίσης συγκεντρώσει λιγότερους πόντους (3,73%) λόγω της έλλειψης σαφούς διαδικασίας για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και την επικίνδυνη κατάσταση για τους ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές.
Μια άλλη σημαντική μείωση συνέβη στην Ουκρανία (-3,5%) λόγω της λήξης του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης.
Η Μάλτα, η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι οι τρεις χώρες με το μεγαλύτερο άλμα στα σκορ. Η Μάλτα πρόσθεσε τα χαρακτηριστικά φύλου στον Νόμο για τους Πρόσφυγες και δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής για τις αξιώσεις ασύλου για ΛΟΑΤ+. “Legal gender recognition procedures exist for minors”).
Η Ελλάδα συγκεντρώνει σκορ 47% και βρίσκεται στην 18η θέση.