Καμία κυβερνητική κίνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα

02/01/2021
από
ομόφυλα ζευγάρια, Ευρωπαϊκή επιτροπή

Το ζήτημα της βελτίωσης της νομοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα, με βάση την πενταετή ΛΟΑΤΚΙ+ Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχει συζητηθεί ακόμη από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Κέλλυς Χεινοπώρου για την τηλεόραση του ΑΝΤ1.

ΛΟΑΤΚΙ Στρατηγική Ισότητας 2020-2025

Θυμίζουμε ότι η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC), VeraJourova, και η Επίτροπος για την Ισότητα, HelenaDalli, δημοσίευσαν την πενταετή στρατηγική με τίτλο «Ένωση για την Ισότητα: ΛΟΑΤΚΙ Στρατηγική Ισότητας 2020-2025» (UnionofEquality: LGBTIQEqualityStrategy 2020-2025), μετά την ισχυρή δέσμευση της Προέδρου, UrsulavonderLeyen, για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα σε ομιλία της τον Σεπτέμβριο του 2020.

https://avmag.gr/132661/i-e-e-allazei-tachytites-me-tin-yiothetisi-tis-loatki-stratigikis-isotitas/

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, προβλέπει και το δικαίωμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια για την Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Στην Ελλάδα τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούμε να συνάπτουμε σύμφωνο συμβίωσης, δεν έχουμε, ωστόσο, δικαίωμα στην τέλεση πολιτικού (ή θρησκευτικού) γάμου. Μπορούμε να γίνουμε ανάδοχοι γονείς, αλλά δεν έχουμε ίσα δικαιώματα στην ανατροφή των δικών μας -βιολογικών ή τεκνοθετημένων- παιδιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όπως υπογραμμίζει η Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρος της ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης Οικογένειες Ουράνιο Τόξο:

“Αυτό είναι κυρίως προβληματικό για τα παιδιά μας.” Τα παιδιά πέφτουν σε νομικό κενό, με ενδεικτικό παράδειγμα το γεγονός ότι: “ο μη βιολογικός γονιός μπορεί να ασφαλίσει ιατροφαρμακευτικά την/τον σύντροφό της (μέσω κάποιου ταμείου), όχι όμως το παιδί τους,” το οποίο μένει ακάλυπτο.

Το ζήτημα, ωστόσο, παραμένει το ποιες είναι -και ποιες θα είναι- οι κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα. Όπως υπογραμμίζει ο ακτιβιστής Ραφαήλ Μπιλίδας στο ρεπορτάζ:

“Αυτό που περιμένουμε είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και κατά πόσο θα υιοθετήσει τις συγκεκριμένες Στρατηγικές.” 

Καμία κίνηση από τη ΝΔ ακόμη

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ (31/12/20), το ζήτημα δεν έχει τεθεί ακόμη στην κυβέρνηση, παρόλο που η πενταετής Στρατηγική έχει δημοσιοποιηθεί ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2020.

Να σημειώσουμε, ότι στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται επιπλέον η προβληματική άποψη καθηγήτριας Πανεπιστημίου, η οποία κάνει λόγο για την “απροετοίμαστη κοινωνία” και εκφράζει ανησυχία για την “προστασία των παιδιών.” Τέλος, αναφέρεται και η αντίθετη στάση της Ιεράς Συνόδου, σε ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα.

Δείτε το ρεπορτάζ:

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=zPDWfqCx7IQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3StKlfcVHtQ9YE5FHEolPI4C826Vaop3QUBGPEPzpz9MXPVucgUSuPQxs




Δες και αυτό!