Οι τράπεζες σπέρματος αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση, όπου προσπαθούν να προωθήσουν τη δωρεά σπέρματος στους Μαύρους άντρες, καθώς οι δωρεές αυτές είναι ελάχιστες. Οι Μαύροι δότες σπερματοζωαρίων αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% όλων των δωρητών σπέρματος, στις τέσσερις μεγαλύτερες κρυοτράπεζες των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν εμποδίζει το σύστημα να απορρίπτει Μαύρους γκέι δωρητές.

Η Washington Post πρόσφατα ασχολήθηκε με το θέμα, με αφορμή την ιστορία του TreVaughn Roach-Carter, ο οποίος απορρίφθηκε από τη FDA Τράπεζα Σπέρματος της Καλιφόρνια, επειδή σημείωσε στα έγγραφα την αλήθεια, ότι είναι γκέι. Οι κανονισμοί για τη δωρεά σπέρματος ορίζουν, ότι οι δωρεές από άνδρες, που έκαναν σεξ με άνδρες τα τελευταία πέντε χρόνια, απαγορεύονται.

Ως κάποιος που ήθελε να βοηθήσει με τη δωρέα του, άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια, που προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια, ο Roach-Carter είπε, «Ξέρω ότι όταν έρθει η ώρα να κάνω παιδιά, θα είναι μια χρονοβόρα, αγχωτική και επίσης πιθανώς δαπανηρή διαδικασία. Και ήθελα να βοηθήσω να γίνουν τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο εύκολα για άλλους ανθρώπους που θα περνούσαν παρόμοιες καταστάσεις.»

Σύμφωνα με τον Jaime Shamonki, τον επικεφαλής ιατρό στην τράπεζα σπέρματος της Καλιφόρνια, τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, μόνο περίπου το 1% των αιτούντων τα καταφέρνει πραγματικά, λόγω της εξαιρετικά επιλεκτικής διαδικασίας.

Η λεπτομερής διαδικασία καλύπτει άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 39 ετών, οι οποίοι πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.80, και ευνοεί τους δωρητές με τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ενώ, η FDA έχει άρει ορισμένους περιορισμούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η απαγόρευση των γκέι ανδρών παραμένει σε ισχύ από το 2005. Η απόφαση βασίζεται αποκλειστικά στα δεδομένα από τη δεκαετία του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η επιδημία του AIDS ήταν στο απόγειό της.

Παρόλο που το σπέρμα βρίσκεται σε καραντίνα για έξι μήνες και ελέγχεται για HIV προτού απελευθερωθεί στις κρυοτράπεζες για αγορά, η FDA δεν έχει άμεσα σχέδια να τερματίσει αυτήν την απαγόρευση.