Ανοιχτό κάλεσμα προς ΛΟΑΤ+, φεμινιστικές και αντιρατσιστικές ομάδες για την 5η και 6η διαδικτυακή πανελλαδική συνέλευση για τη διεκδίκηση θέσπισης του ΛΟΑΤ+ γάμου, απευθύνει το δίκτυο συντονισμό για τον ΛΟΑΤ+ γάμο. 

Οι συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν τα Σάββατα 3 και 24 Απριλίου στις 19:00.

Ολόκληρο το κάλεσμα:

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
ΠΡΟΣ ΛΟΑΤΚΙΑ+, ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ 5η και 6η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΑΤΚΙ ΓΑΜΟΥ
τα Σάββατα 3 και 24 Απριλίου στις 19:00

Το λογότυπο, η αφίσα και το κείμενο που δημοσιεύσαμε πρόσφατα σηματοδοτούν μόνο την έναρξη της αυτοοργανωμένης καμπάνιας μας για τη διεκδίκηση θέσπισης του λοατκι γάμου. Το επόμενο βήμα θα είναι η σύνταξη κειμένου και η δημιουργία αφίσας της πανελλαδικής ημέρας δράσης για τη συγκεκριμένη διεκδίκηση στις 17 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας. Το είδος των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν εκείνη την ημέρα μπορεί να είναι οποιοδήποτε θέλει και μπορεί να προετοιμάσει κάθε ομάδα, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας:

από διαδικτυακά event και συμβολικές δράσεις μέχρι μαζικές διά ζώσης εκδηλώσεις, όπως πορείες, συγκεντρώσεις, κάποιο πιο διαδραστικό καλλιτεχνικό δρώμενο, ακόμη και φεστιβάλ. Οι δράσεις αυτές θα συναποφασιστούν από τον Συντονισμό, αλλά θα γίνουν με τα μέσα που διαθέτει κάθε συμμετέχουσα ομάδα/συλλογικότητα/οργάνωση/δικτύωση.

Το αίτημα για νομιμοποίηση του λοατκι γάμου περιλαμβάνει:

1. Επέκταση του θεσμού του γάμου και για ζευγάρια ανδρών και γυναικών με πλήρη και ίσα δικαιώματα σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Το ομόφυλο σύμφωνο συμβίωσης, αν και συνέβαλε στην κατεύθυνση της ισότητας, δεν αίρει όλους τους αποκλεισμούς, καθώς δεν περιλαμβάνει δικαιώματα, όπως της σύνταξης χηρείας, της παιδοθεσίας και της λήψης αποφάσεων για σημαντικά ιατρικά ζητήματα που αφορούν τον/την άλλο/η σύντροφο.
2. Την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των τρανς ατόμων, χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις και χωρίς δικαστικές διαδικασίες. Κατά τη γνώμη μας, η απλή δήλωση στο ληξιαρχείο θα έπρεπε να αρκεί για την αλλαγή όλων των εγγράφων των τρανς ατόμων.
3. Το δικαίωμα στη διατήρηση του γάμου όσων τρανς ατόμων αλλάζουν έγγραφα. Αλλά και το δικαίωμα όσα τρανς άτομα παίρνουν διαζύγιο να εξακολουθούν να έχουν επαφή με τα παιδιά τους. Ό,τι ισχύει για για τα cis άτομα σε ζητήματα γονεϊκότητας, να ισχύει και για τα trans άτομα.
4. Την αναγνώριση των μη δυϊκών ταυτοτήτων φύλου από το κράτος, επίσης με απλή δήλωση στο ληξιαρχείο και τη συνακόλουθη συμπλήρωση όλων των επίσημων εγγράφων με όσες επιπλέον δυνατότητες καταχώρισης φύλου χρειάζονται πέρα από τις δύο που υπάρχουν σήμερα (άνδρας, γυναίκα). Τα άφυλα, non binary και gender queer άτομα ζητάμε να έχουν δικαίωμα στον γάμο με άτομα οποιουδήποτε φύλου.
5. Τη ρητή απαγόρευση των επεμβάσεων στα ίντερσεξ βρέφη και μικρά παιδιά, αλλά και το δικαίωμά τους να επιλέγουν εκείνα το φύλο τους και να συνάπτουν γάμους με πλήρη γονεϊκά δικαιώματα.
6. Μιλάμε για λοατκι και όχι λοακτια γάμο, καθώς ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία ότι το μη συναινετικό σεξ εντός γάμου είναι βιασμός. Κρίνουμε πως η ρύθμιση αυτή επιτρέπει στα ασέξουαλ άτομα να συνάπτουν γάμους και απαιτούμε να διατηρηθεί.

Με βάση τις τέσσερις πρώτες συνελεύσεις έχουν συναποφασιστεί οι εξής προϋποθέσεις λειτουργίας του Δικτύου Συντονισμού για τον λοατκι γάμο:

– Η καμπάνια μας είναι αυτοοργανωμένη, δηλαδή, δεν έχει χορηγούς. Όσες ομάδες έχουν χορηγούς και θέλουν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Συντονισμού, διατηρούν το δικαίωμά τους να τους προβάλλουν με δικό τους δημιουργικό, χωρίς να αξιοποιούν το λογότυπο, τις αφίσες ή αυτούσια τμήματα από τα κείμενα του Δικτύου μας.

– Στο Δίκτυό μας παίρνουν μέρος μόνο ομάδες τριών κινημάτων (λοατκια+, φεμινιστικό, αντιρατσιστικό). Δε συμμετέχουν σε αυτόν τα λοατκια+ τμήματα των κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων ούτε και τα αντίστοιχα τμήματα θεσμών του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ούτε προξενεία και πρεσβείες άλλων κρατών).

– Οι αποφάσεις του Δικτύου παίρνονται με συνδιαμόρφωση ή ψηφοφορίες, σε περίπτωση απόλυτης διαφωνίας. Κάθε ομάδα διαθέτει μία ψήφο, εκτός αν συναποφασιστεί ότι για κάποιο θέμα είναι προτιμότερο να συμμετέχουν στις ψηφοφορίες ατομικά τα μέλη των ομάδων.

Μέχρι να συνταχτεί το κείμενο που θα καλεί στην πανελλαδική ημέρα δράσης και να δημιουργηθεί η αντίστοιχη αφίσα, καλούμε όλες τις λοατκια+, φεμινιστικές και αντιρατσιστικές ομάδες να συμμετάσχουν στις διαδικτυακές συνελεύσεις του Δικτύου συντονισμού μας. Περιμένουμε τα μηνύματά σας στο ίνμποξ της σελίδας μας, ώστε να ενημερώσουμε την ομάδα σας και να σας δώσουμε το λινκ της επόμενης συνέλευσης.

Το Δίκτυο μας θα αυτοδιαλυθεί μόνο όταν όλα τα αιτήματά μας γίνουν νόμοι του κράτους! Έως τότε, θα είμαστε εδώ μαχητικά, δημιουργικά, πολύχρωμα.

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΑΤΚΙ ΓΑΜΟ

Κιλοτίνα – Φεμινιστική Συλλογικότητα Βέροιας
Queer Corfu
λοατκι Κόρινθος και φίλοι
LGBTQ+ Chania & Friends
oμάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride
Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη (Θεσσαλονίκη)
Rainbow Seniors (Αθήνα)
Τσουκνίδ@ (Θεσσαλονίκη)