Η ΛΟΑΤΚΙ+ φιλανθρωπική οργάνωση Stonewall, πιστεύει ότι ο Jordan Henderson έχει την ευκαιρία να «δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο» για συζήτηση σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα μετά την αμφιλεγόμενη μετακόμισή του στη Σαουδική Αραβία.

Ο Άγγλος μέσος θεωρήθηκε ως ένας τεράστιος σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγός της Λίβερπουλ, επομένως, η μετάβασή του στην Al-Ettifaq, σε μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και τιμωρείται με θάνατο, όπως είναι κατανοητό, έχει προσελκύσει ευρεία κριτική. Ο πρώην Γερμανός ποδοσφαιριστής Thomas Hitzlsperger, ο οποίος ανακοίνωσε ότι είναι γκέι το 2014 μετά το τέλος της καριέρας του, είπε ότι το «brand» του Άγγλου, ως σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχει πλέον πεθάνει

Ο Henderson δεν είναι πλέον σύμμαχος των ΛΟΑΤΚΙ+ μετά την μεταγραφή του στη Σαουδική Αραβία, λέει ο Hitzlsperger.

Ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων της Stonewall, Robbie de Santos, ελπίζει ότι η προσοχή που έχει προσελκύσει η μεταγραφή αυτή θα βοηθήσει να ρίξει περισσότερο φως στη Σαουδική Αραβία. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, γιατί αυτό που ακολουθεί είναι το πιο σημαντικό πράγμα», είπε ο de Santos. «Συνεχίζει να είναι σύμμαχος και πώς φαίνεται αυτό, στο πλαίσιο του παιχνιδιού στη Σαουδική Αραβία; Μου φαίνεται ότι αυτή είναι η πιο υψηλού προφίλ, παγκόσμια συζήτηση που είχαμε ποτέ για έναν ποδοσφαιριστή που μεταγράφεται στη Σαουδική Αραβία.»

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο σχέδιο, επειδή ο Jordan υπήρξε ένας τόσο παθιασμένος υπέρμαχος των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Άλλοι παίκτες που πέρασαν δεν είχαν τέτοιο ρεκόρ. Ο Jordan έχει μια απίστευτη ευκαιρία να σπάσει αυτόν τον κύκλο και να μιλήσει ειλικρινά για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, επειδή κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν το έχει κάνει».

Τα πρώτα, ωστόσο, σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την πιθανότητα η μεταγραφή αυτή να έχει θετικό αντίκτυπο στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Το βίντεο-μοντάζ που χρησιμοποίησε η Al-Ettifaq στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, για να ανακοινώσει ότι ο Henderson ανήκει πλέον στην ομάδα, είχε εικόνες, όπου το πολύχρωμο περιβραχιόνιό του ήταν αλλοιωμένο.

«Σοκαρίστηκα, αλλά δεν με εξέπληξε μια τέτοια κραυγαλέα διαγραφή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μέσω αυτού, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο συστηματικές είναι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας και η επικρατούσα κουλτούρα, εξαλείφοντας την ορατότητα της κοινότητάς μας εκεί», είπε ο De Santos.