Ο JM Barrie έγραψε στον Robert Louis Stevenson: «Έχω ανακαλύψει ότι σ’ αγαπώ» . Μάλλον, η εξήγηση ότι ήταν «σπουδαίοι φίλοι» δεν είναι η μόνη πιθανή.

JM Barrie, Robert Louis Stevenson, Peter Pan
Ο JM Barrie κι ο Robert Louis Stevenson

Αδημοσίευτες μέχρι σήμερα επιστολές του JM Barrie προς τον Robert Louis Stevenson εμφανίζονται, όπου ανακαλύπτουμε ότι μεταξύ τους είχε αναπτυχθεί βαθιά πλατωνική αγάπη. Είναι η πρώτη φορά που διαβάζονται οι επιστολές του συγγραφέα του Peter Panπρος τον Stevenson. Ήταν κλεισμένα μέσα σε ένα σκονισμένο κουτί σε ένα αρχείο στο Πανεπιστήμιο Yale.

Η ερωτική εξομολόγηση

Το ζευγάρι άρχισε να γράφει ο ένας στον άλλο το 1892. Ήταν και οι δύο Σκωτσέζοι, αλλά ο Stevenson, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος, και είχε ήδη δημοσιεύσει το Treasure Island όταν άρχισαν να μιλούν, ζούσε μακριά, στο νησί της Samoa για λόγους υγείας.

Ένα χρόνο μετά τη φιλία τους, ο Barrie του έγραψε: «Για να είμαι ανοιχτός, ανακάλυψα (το υποψιαζόμουν για αρκετό καιρό) ότι σ’ αγαπώ και αν ήσουν γυναίκα…» η φράση μένει ημιτελής.

Ο Stevenson πέθανε το 1894. Τότε, δημοσιεύθηκαν οι επιστολές του στον JM Barrie. Αλλά η αλληλογραφία από την πλευρά του Barrie είχε παραμείνει κρυμμένη στο Yale για περισσότερο από έναν αιώνα. Οι επιστολές του, μερικές από τις οποίες έχουν έκταση έως και 3.000 λέξεις, περιλαμβάνουν μια εκδήλωση αγάπης, που επιθυμεί να συναντηθεί με τον Stevenson (οι δύο τους δεν κατάφεραν να συναντηθούν ποτέ). Το ζευγάρι να φαντασιωνόταν ότι είχαν πραγματικά σχέση μεταξύ τους από απόσταση.

Η ανακάλυψη μιας “φιλίας” 

Ο δρ. Michael Shaw, λέκτορας του Πανεπιστημίου του Stirling, ο οποίος ανακάλυψε τις επιστολές και σύντομα θα δημοσιεύσει ένα βιβλίο με τον τίτλο: A Friendship in Letters, δήλωσε στον Observer ότι η “φιλία” μεταξύ του Barrie και του Stevenson ενέπνευσε την ιστορία του Peter Pan. Η αναφορά σε “φιλία” μεταξύ των δύο, εν έτη 2020 προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Νομίζω ότι, ο JM Barrie, επειδή δε θα μπορέσει ποτέ να συναντήσει τον Stevenson, καθώς δυστυχώς πέθανε, τότε ήθελε να δημιουργήσει την ευκαιρία να συναντηθούν οι χαρακτήρες τους. Κι έτσι προσθέτει ότι: «Ενσωματώνονται πτυχές της αλληλογραφίας, στα έργα, στην ποίηση και τα μυθιστορήματα και η φιλία τους εμπνέει, επίσης, τα έργα του Barrie.”

“Αυτό που αποκαλύπτεται σ’ αυτές τις επιστολές – και μου πήρε λίγο χρόνο για να ανακαλύψω την πλήρη έκτασή του- είναι η επιρροή που έχουν, τόσο η αλληλογραφία του Barrie, όσο και του Stevenson” , δήλωσε ακόμη ο Shaw, χωρίς βέβαια προσπάθεια ανάδειξης οποιασδήποτε ομόφυλης έλξης μεταξύ των δύο. «Κατά την ανάγνωση των έργων του Barrie και του Stevenson, άρχισα να βλέπω υπαινιγμούς στις επιστολές τους, που δεν είχα παρατηρήσει προηγουμένως.