Janelle Monáe: “Θα κάνω ό,τι μπορώ για να αντιμετωπίσω τις αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες”

0
156
Το αστέρι της μουσικής σκηνής, Janelle Monáe, υποσχέθηκε στα κουήρ «αδέλφια» της ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την πληθώρα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσιών που ψηφίζονται στις ΗΠΑ.

Ένας αριθμός ρεκόρ σημειώνεται σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, νομοσχεδίων που στοχεύουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και ψηφίζονται από τους Ρεπουμπλικάνους, με τα τρανς άτομα και τα drag performers να πλήττονται ιδιαίτερα από αυτήν τη νομοθετική επίθεση.

Σε πολιτείες όπως η Φλόριντα, το Τέξας και το Κεντάκι, οι δεξιοί νομοθέτες έχουν περάσει νομοσχέδια με στόχο να εμποδίσουν την πρόσβαση των τρανς νέων σε ζωτικής σημασίας υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο τους, να σταματήσουν τους τρανς μαθητές από το να συμμετέχουν σε αθλήματα που ευθυγραμμίζονται με την ταυτότητα φύλου τους και να απαγορεύσουν στους drag καλλιτέχνες να παίζουν δημόσια.

Διασημότητες όπως η Hayley Williams των Paramore, ο RuPaul, ο ηθοποιός Kevin Bacon και η Melissa McCarthy από τη Μικρή Γοργόνα έχουν μιλήσει ενάντια στα νομοσχέδια και έχουν υποσχεθεί να τα αμφισβητήσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

Το Janelle Monáe συμμετέχει επίσης σε μεγάλο βαθμό στην κοινότητα που μιλάει ενάντια στους αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους. Η τραγουδίστρια του Lipstick Lover και το μέλος της ταινίας Glass Onion: Knives Out, η οποία αποκάλυψε πέρυσι ότι είναι non-binary και χρησιμοποιεί τόσο τις αντωνυμίες she/her όσο και they/them, δήλωσε ότι θα «αντισταθεί».

A still from Janelle Monáe's Lipstick Lover music video.

Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή Majic 102.3 της Ουάσιγκτον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πριν από την κυκλοφορία του τέταρτου δίσκου του The Age of Pleasure, η Monáe είπε ότι «δεν θα σιωπήσει ποτέ».

«Απαντάτε με το να αντεπιτίθεστε, να μιλάτε εναντίον, να στέκεστε δίπλα στην τρανς κοινότητά μας, τα αδέλφια μου», είπε.

«Ως non-binary, κουήρ, πανσέξουαλ άτομο, είμαι περήφανη που ανήκω σε αυτή την κοινότητα … Δεν θα καθίσω ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα σιωπήσω για τις αδικίες που συμβαίνουν σε βάρος της τρανς κοινότητάς μας».

Από τότε που αποκάλυψε ότι είναι κουήρ, το Janelle Monáe χρησιμοποιεί συνέχεια την πλατφόρμα της για να υπερασπιστεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Πέρυσι, μάλιστα, τιμήθηκε για ον ακτιβισμό της.

Εκτός από την υπεράσπιση της κουήρ κοινότητας, η Monáe επιθυμεί επίσης να μην ξεχνάμε πως η μισητή νομοθεσία που περνάει στις ΗΠΑ είναι διαποτισμένη και από τον ρατσισμό.

«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνο τα τρανς άτομα που περνούν τέτοιου είδους νομοσχέδια για να διαγράψουν την ύπαρξή τους ή για να τα κάνουν να νιώσουν ότι δεν έχουν σημασία ή ότι δεν αξίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι και τα Μαύρα άτομα», δήλωσε η σταρ του Make Me Feel στον Majic 102,3.

Janelle Monae

«Όταν σκέφτεστε τι συμβαίνει στα σχολεία – δεν μπορούμε να μιλάμε για τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες – επίσης, σε ορισμένα από αυτά τα ίδια σχολεία, μας περιορίζουν να μιλάμε για βιβλία με φυλετικό περιεχόμενο και να μιλάμε για την ιστορία των Μαύρων.

«Προσπαθούν να διαγράψουν την ιστορία μας, η οποία είναι η αμερικανική ιστορία. Αν σβήνουμε την ιστορία, πώς υποτίθεται ότι θα διορθώσουμε τα λάθη που έκανε το παρελθόν και θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον;», διερωτήθηκε.

Εκατοντάδες βιβλία που αναφέρονται στον ρατσισμό και σε ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα έχουν απαγορευτεί σε σχολεία και βιβλιοθήκες σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος για την προεδρία Ron DeSantis, για παράδειγμα, εισήγαγε τον νόμο Stop Woke Act το 2022, ο οποίος περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώροι εργασίας, τα σχολεία και τα κολέγια μπορούν να εκπαιδεύουν το προσωπικό και τους μαθητές σχετικά με τον ρατσισμό και την ομοφοβία.

Παρά τις συνεχιζόμενες νομοθετικές επιθέσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, το Janelle Monáe αρνείται να τις αφήσει να τις κάνουν «σκληρές», «ψυχρές» ή «κακές».

«Πρέπει να δίνω ενεργά στον εαυτό μου μάντρα και να τηλεφωνώ στον ψυχολόγο μου γι’ αυτό, να μιλάω σε ανθρώπους της κοινότητάς μου. Η κοινότητα, για εμάς, είναι τα πάντα», δήλωσε στο Ebony Magazine νωρίτερα φέτος.

«Το να αντιμετωπίζεις ειρηνικά τέτοιου είδους εμπόδια και να βρίσκεις χαρά, να κλέβεις χαρά – χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση».