ΗΒ: Η Sturgeon κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τα τρανς άτομα ως «πολιτικό όπλο»

17/01/2023
από
Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon

Η Nicola Sturgeon προειδοποίησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην εμποδίσει τη νομοθεσία περί φύλου, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Σκωτίας, κατηγορώντας τους υπουργούς ότι «χρησιμοποιούν τα τρανς άτομα ως πολιτικό όπλο».

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη εντύπωση, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Rishi Sunak, θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης για την αναγνώριση φύλου, χρησιμοποιώντας διατάξεις του νόμου της Σκωτίας του 1998.

Ο Sunak πρέπει να αποφασίσει μέχρι την Τετάρτη, εάν θα μπλοκάρει τη νομοθεσία, που θα επιτρέπει τον αυτοπροσδιορισμό των διεμφυλικών ατόμων, κάτι που θα διευκολύνει να αποκτήσουν επίσημα πιστοποιητικά αναγνώρισης φύλου, μεταξύ άλλων με τη μείωση του χρόνου αναμονής, την άρση της ανάγκης για ιατρική διάγνωση, και την ελάχιστη ηλικία τα δεκαέξι από τα δεκαοκτώ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία, χρησιμοποιώντας το άρθρο 35 του νόμου, αν και ο Sunak θα μπορούσε, επίσης, να λάβει την απόφαση να παραπέμψει το νομοσχέδιο στο ανώτατο δικαστήριο.

Η Sturgeon είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχουν λόγοι αμφισβήτησης αυτής της νομοθεσίας» και ότι δεν επηρέασε τη λειτουργία του νόμου περί ισότητας.

Εγκρίθηκε από μεγάλη διακομματική πλειοψηφία του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, αν και υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις από ορισμένους MSP και ορισμένους Σκωτσέζους ακτιβιστές.

«Εάν υπάρξει μια απόφαση αμφισβήτησης, κατά την άποψή μου, θα είναι απλώς μια πολιτική απόφαση, και νομίζω ότι θα χρησιμοποιεί τα τρανς άτομα –ήδη μια από τις πιο ευάλωτες, στιγματισμένες ομάδες στην κοινωνία μας– ως πολιτικό όπλο». είπε η Sturgeon. «Και νομίζω ότι αυτό θα είναι ασυνείδητο, χωρίς βάση, και πραγματικά πολύ επαίσχυντο».

Οι περισσότεροι Εργατικοί MSP υποστήριξαν τη νομοθεσία, αν και δύο παραιτήθηκαν για να καταψηφίσουν, αλλά την Κυριακή ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer, εξέφρασε την ανησυχία του για ορισμένες από τις διατάξεις του, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κατώτατου ορίου ηλικίας στα 16.
Δες και αυτό!