Κάθε τρεις ώρες ένα ΛΟΑΤ+ άτομο δέχεται επίθεση στο Ισραήλ σύμφωνα με μελέτη του 2020, σημειώνοντας απότομη αύξηση των βίαιων περιστατικών μίσους εναντίον της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.

Μια ετήσια έκθεση του Nir Katz Center of the Aguda – The Association for LGBTQ Equality in Israel διαπίστωσε 2.696 επιθέσεις εναντίον της ΛΟΑΤ+ κοινότητας το 2020, σε σύγκριση με τα 2.125 αναφερόμενα περιστατικά του 2019, αύξηση 27%.

Το Aguda αναφέρει ότι η έκθεσή τους αποκάλυψε ότι η ΛΟΑΤ-φοβία «εξακολουθεί να υπάρχει σε όλους τους τομείς της ζωής», όπως στο σπίτι, στην εργασία, στα κοινωνικά περιβάλλοντα και στους κυβερνητικούς θεσμούς στο Ισραήλ.

Πάνω από το ήμισυ (55%) όλων των αναφορών βίας κατά ΛΟΑΤ+ ατόμων το 2020 έγιναν από γυναίκες (cisgender και τρανς), ενώ οι άνδρες υπέβαλαν το 33% των αναφορών. Το 1/4 (25%) ήταν από τρανς άτομα και περίπου ένα στα 10 (12%) αναφορές που έκαναν genderqueer άτομα.

Η πανδημία έσπρωξε τη βία κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων στους ιδιωτικούς χώρους των ανθρώπων

Το Aguda προειδοποίησε ότι η COVID μετέτρεψε τα σπίτια σε «καζάνι που βράζει» για τη βία κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων, μειώνοντας τους ασφαλείς χώρους για την κοινότητα των ΛΟΑΤ+ που υπήρχαν πριν από την πανδημία.

Το 28% των βίαιων περιστατικών σημειώθηκε μεταξύ της οικογένειας και το 25% συνέβη στην περιοχή κοντά στην οικογένεια του θύματος – τρεις φορές περισσότερο από το 8% που αναφέρθηκε το 2019.

Το 2020, περισσότερα από 315 νεαρά ΛΟΑΤ+ άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους λόγω κακοποίησης ή παρενόχλησης βάσει της σεξουαλικότητάς τους ή της ταυτότητας φύλου τους, αύξηση 16% από το προηγούμενο έτος.

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της απομόνωσης λόγω του lockdown, η έκθεση προειδοποίησε ότι «η ΛΟΑΤΚ-φοβία δεν εξαφανίζεται ή μειώνεται, αλλά παίρνει μια διαφορετική μορφή και προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα που έχουμε συνηθίσει τον περασμένο χρόνο».

Η Nurit Shein, πρόεδρος του Aguda, κάλεσε τα μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΤ+ ατόμων να αναφέρουν βίαια περιστατικά για να βοηθήσουν τον οργανισμό να παρακολουθεί το έγκλημα και να πιέσει για αλλαγή και πρόοδο. Ακόμη, δήλωσε στο The Jerusalem Post ότι η ΛΟΑΤ+ ομάδα υπεράσπισης είναι «εδώ, σε κάθε μέτωπο και σε κάθε αρένα».

Η Shein συνέχισε: «Δε θα διαγραφόμαστε από τον δημόσιο και κυβερνητικό χώρο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την προσωπική ασφάλεια όλων μας, για μια ισχυρότερη, ανεκτική, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία».

Να υπογραμμίσουμε ότι 2/5 (43%) περιστατικά κατά ΛΟΑΤ+ ατόμων σημειώθηκαν στο Τελ Αβίβ και το Γκούσε Νταν. Τα περιστατικά που αναφέρθηκαν στο βόρειο Ισραήλ και τη Χάιφα διπλασιάστηκαν το 2020, από 11% το 2019, σε 22% φέτος.

Οι βίαιες επιθέσεις εναντίον ΛΟΑΤ+ ατόμων διπλασιάστηκαν και από την περιοχή Sharon. Το 3% των περιστατικών κατά ΛΟΑΤ+ ατόμων σημειώθηκε στην περιοχή το 2019, αλλά το 2020, αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 7% των αναφερόμενων επιθέσεων.