Το νομοσχέδιο, το οποίο θα προστατεύει τους γκέι και τους διαφυλετικούς γάμους, έφτασε στο τελικό στάδιο, με τη Γερουσία, μετά την ψηφοφορία για τις τροπολογίες, να εγκρίνει τελικά τον νέο νόμο.

Εγκρίθηκε, αρχικά, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων – την κάτω αίθουσα του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών – τον Ιούλιο. Υπήρχαν τρεις τροπολογίες προς ψήφιση, η καθεμία με στόχο την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και στη συνέχεια ακολούθησε η τελική ψηφοφορία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε με 61 υπέρ και 36 κατά το νομοσχέδιο, το οποίο θα εγγράψει την ισότητα του γάμου σε ομοσπονδιακό νόμο, διατηρώντας τον ακόμη και αν το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει την απόφασή του 15, που καθιέρωσε ίσα δικαιώματα στον γάμο σε εθνικό επίπεδο.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά η Γερουσία πρόσθεσε μια τροπολογία σε αυτό, με στόχο την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, επομένως, η νέα έκδοση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή προτού πάει στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αναμενόμενη υπογραφή του.

 «Μετά από πολλούς γύρους δικομματικών συνομιλιών και μετά από πολλές αμφιβολίες, ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμη και σε αυτό το σημείο, κάνουμε το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, για μεγαλύτερη δικαιοσύνη για τους ΛΟΑΤΚΙ+ Αμερικανούς», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, πριν από την ψηφοφορία.

Δήλωσε ακόμη, ότι στο πρώτο άτομο που θα τηλεφωνούσε, μετά την ψηφοφορία, θα ήταν η κόρη του, Άλισον, η οποία είναι σε έναν ομόφυλο γάμο.

«Τι υπέροχη μέρα», πρόσθεσε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Ακριβώς πριν από την ψηφοφορία, η γερουσιαστής Τάμι Μπόλντουϊν από το Ουισκόνσιν, το πρώτο μέλος του σώματος, έστειλε ένα ευχαριστήριο σημείωμα:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους υποστηρικτές που αγωνίζονται για την ισότητα του γάμου εδώ και δεκαετίες και θέλω να αναγνωρίσω τα εκατομμύρια ομόφυλα και διαφυλετικά ζευγάρια που έχουν κάνει πραγματικά αυτή τη στιγμή δυνατή ζώντας τον αληθινό τους εαυτό και αλλάζοντας τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα».

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε υπέρ των γκέι γάμων