Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της προστασίας του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, με τον νόμο Respect For Marriage Act, ενώ ακόμη και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έδειξαν την υποστήριξή τους.

Ο νόμος πέρασε από τη Γερουσία με 50 Δημοκρατικούς και 12 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν υπέρ, την Τετάρτη (16 Νοεμβρίου).

Λόγω μιας τροπολογίας της τελευταίας στιγμή, για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, που προστέθηκε για να κερδίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών, ο νόμος θα επιστρέψει τώρα στη Βουλή, για την τελική ψηφοφορία.

Εάν ψηφιστεί, ο νόμος θα καταργήσει τον νόμο περί υπεράσπισης του γάμου, ο οποίος όριζε τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ο νόμος ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, στην απόφασή του Obergefell κατά Hodges το 2015, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να την επανεξετάσει και να την ανατρέψει.

Ο νόμος θα προστατεύει τους γκέι γάμους, καθώς και τους διαφυλετικούς γάμους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την ψηφοφορία, λέγοντας ότι στέλνει «ένα ισχυρό μήνυμα, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί μπορούν να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν το θεμελιώδες δικαίωμα των Αμερικανών να παντρεύονται το πρόσωπο που αγαπούν».

 Ο Chuck Schumer, ο οποίος φέρεται να ανακοίνωσε ότι η κόρη του και η σύζυγός της περιμένουν μωρό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γιόρτασε επίσης το νομοσχέδιο, λέγοντας στο Twitter: «Κανείς σε ομόφυλο γάμο ή διαφυλετικό γάμο δεν πρέπει να ανησυχεί αν ο γάμος τους θα ακυρωθεί.»

Αν και το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη υπογραφεί σε νόμο, οι ΛΟΑΤΚΙ+ Αμερικανοί πανηγυρίζουν τη νομοθεσία, που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τόσο ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, όσο και ο διαφυλετικός γάμος, είναι επί του παρόντος νόμιμοι στις ΗΠΑ. Οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών νομιμοποιούνται μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2015 Obergefell v Hodges, ενώ οι διαφυλετικοί γάμοι νομιμοποιούνται με την ψήφιση της απόφασης Loving κατά Βιρτζίνια το 1967.

Ο νόμος θα αναγκάσει τις Πολιτείες να αναγνωρίσουν τους γάμους ομοφυλόφιλων ατόμων, που γίνονται σε άλλες πολιτείες, όπου η ισότητα του γάμου είναι νόμιμη. Ωστόσο, δεν θα αναγκάσει τις Πολιτείες να κάνουν γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αν δεν το θέλουν, σύμφωνα με την ACLU.

Βέβαια, μετά την απόφαση να ανατραπεί ο νόμος Roe v Wade τον Ιούνιο, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστικές ομάδες ανησυχούν, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα μπορούσε να στοχεύσει στη συνέχεια τους γάμους ομοφυλόφιλων ατόμων.

Η επερχόμενη Πρόεδρος της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Kelley Robinson, δήλωσε: «Η καταστροφική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανατροπή του νόμου Roe v Wade ήταν μια ξεκάθαρη υπενθύμιση, ότι απέχουμε μόνο μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, από το να χάσουμε πάρα πολλά από τα δικαιώματά μας, που έχουμε κερδίσει με σκληρό αγώνα. 568.000 παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια σε όλη την Αμερική… αξίζουν να γνωρίζουν, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στις σκοτεινές μέρες του DOMA [The Defence of Marriage Act 1996, που ορίζει τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας]. Ο νόμος για τον σεβασμό του γάμου είναι ένα ουσιαστικό νομοσχέδιο, που επιβεβαιώνει ότι κάθε γάμος είναι έγκυρος και όμορφος, όπως και κάθε οικογένεια».