Ισότητα στον γάμο χωρίς τεκνοθεσία, δεν είναι ισότητα

22/11/2023
Για μια ακόμη φορά διαβάζουμε δημοσιεύματα και ρεπορτάζ από ΜΜΕ (κυρίως φιλοκυβερνητικά) σχετικά με την πρόθεση του Πρωθυπουργού να φέρει το νομοσχέδιο, για την ισότητα στον γάμο. Ο ίδιος, μάλιστα, έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι πρόκειται να το περάσει, χωρίς ωστόσο να θέτει ένα σαφές χρονικό περιθώριο.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (Βορίδης, Πλέυρης, Σαμαράς κ.α.) παίρνουν σαφή θέση ενάντια στο δικαίωμα της τεκνοθεσίας από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας ιδεολογικά χάσματα εντός της κυβέρνησης. Από την άλλη η παρουσία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη, φαίνεται να δρα καταλυτικά στις απόψεις και των δύο πλευρών (υπέρ και κατά). Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τη σύσταση ενός υπουργείου Οικογένειας, το οποίο – σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- έχει αναλάβει το δύσκολο έργο επικοινωνίας με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς (τις οποίες κανείς δεν έχει καταδικάσει) συνεχίζει να διατηρεί το ομοφοβικό της προφίλ σε υψηλά επίπεδα. Η Σοφία Ζαχαράκη, πάντως, είναι η μόνη υπουργός που έχει δηλώσει (τουλάχιστον δημόσια) ότι θα ψηφίσει την ισότητα στον γάμο.

Από την περασμένη Κυριακή και χάρη σε ρεπορτάζ της Απογευματινής μάθαμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο προς συζήτηση στη Βουλή σύντομα και μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα, με τους προβληματισμούς, ωστόσο, γύρω από το κομμάτι της τεκνοθεσίας να παραμένουν.

Και εδώ είναι που το πράγμα γίνεται επικίνδυνο, μιας και διάφορα μέσα επικαλούνται πληροφορίες από πηγές (δεν επιβεβαιώνονται από κάπου, προς το παρόν) που κάνουν λόγο για ένα νομοσχέδιο χωρίς δυνατότητα τεκνοθεσίας. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση στην Απογευματινή ότι «στο νομοθέτημα που βρίσκεται σε επεξεργασία ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν συνδέεται αυτόματα με το δικαίωμα στην υιοθεσία τέκνων». Η εφημερίδα, επίσης και εντελώς γενικόλογα αναφέρει ότι στην περίπτωση την τεκνοθεσίας «η απόφαση που ελήφθη περιορίζεται στην εξομοίωση του δικαιώματος του ανδρών με το αντίστοιχο των γυναικών στην κατά μόνας υιοθεσία».

το εξώφυλλο της Απογευματινής

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να καταστήσουμε σαφές ότι ένα νομοσχέδιο που δεν αναγνωρίζει δικαιώματα τεκνοθεσίας στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια (σημαντικό να υπάρχει πρόβλεψη και για τα τρανς άτομα) θα κάνει μια «τρύπα στο νερό» αφού θα συνεχίζει να διακρίνει, να δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων και κυρίως θα συνεχίζει να καταδικάζει τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και τις οικογένειές (που ήδη υπάρχουν) στο σκοτάδι.

Εξίσου σημαντικό να υπάρξει και μια επίσημη (και όχι από πηγαδάκια) πληροφόρηση.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!