Το δικαίωμα στον γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια, έθεσε ως μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 87η ΔΕΘ… ή πιο σωστά αναφέρθηκε σ΄αυτό, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο. Ας δούμε ακριβώς τι έγινε.
Μετά την τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός δέχθηκε τα ερωτήματα των δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίο κι αυτό από τη Βίκυ Σαμαρά του NEWS 24/7.
«Κύριε πρόεδρε, δηλώσατε χθες μεταρρυθμιστής. Θα προχωρήσετε τελικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ή τα δικαιώματα των πολιτών εξαρτώνται από την πολιτική συγκυρία; Μπορείτε να προσδιορίσετε το πότε θα έρθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο;», ήταν η ερώτηση της κα. Σαμαρά με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά:
«Έχουν γίνει πολλά από την προηγούμενη τετραετία για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, θυμάστε ότι είχε εκπονηθεί μια εθνική στρατηγική με πρόεδρο της επιτροπής την οποία εισηγήθηκε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τον κύριο Σισιλιάνο και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα την προηγούμενη τετραετία. Δεν έμειναν στα λόγια και στα χαρτιά αυτές οι προτάσεις, κωδικοποιήθηκαν, συμπεριλήφθηκαν σε ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Έχουμε υλοποιήσει σχεδόν 20 δράσεις που απορρέουν ακριβώς από αυτή την εθνική στρατηγική. Θέλω λοιπόν να είμαι απόλυτα σαφής. Η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία. Ο χρόνος τον οποίο θα επιλέξουμε να φέρουμε αυτή τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στο κοινοβούλιο προφανώς είναι μια δική μου απόφαση, όμως ισχύει στο ακέραιο όπως έχω πει προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μέσα στην τετραετία αυτή η κυβέρνηση θα το έχει επιλύσει».
Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι η ισότητα στον γάμο δεν αφορά μόνο στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά σε όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα (όταν μιλάμε μόνο για γάμο ομόφυλων ζευγαριών προσπερνάμε προβλήματα που αφορούν και στον γάμο τρανς ή ίντερσεξ ατόμων, ιδίως ως προς την αναγνώρισή τους ως γονέων και ως προς τις σχετικές ιδιότητές τους). Επίσης, θεωρώ σημαντικό στα σχετικά ερωτήματα να αναφέρεται πάντα και η δυνατότητα τεκνοθεσίας, ώστε να αποσαφηνίζονται οι προθέσεις των εκάστοτε πρωτοβουλιών. Δυστυχώς, πουθενά, στην απάντηση του πρωθυπουργού δεν έγινε κάποια σαφή αναφορά στην τεκνοθεσία.
Για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να προσδιορίσει χρονιά το πότε η κυβέρνησή του «θα φέρει τη σχετική ρύθμιση», ενώ αρκέστηκε σε ένα γενικό «μέσα σε αυτή την τετραετία», παρά τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούσαν τον τελευταίο καιρό κι έκαναν λόγο για «απόφαση που έχει παρθεί» και που πολύ «σύντομα θα γίνει πράξη».
Τη δική τους απάντηση για τη στάση αυτή του πρωθυπουργού προσπαθούν να απαντήσουν διάφορα δημοσιεύματα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποδείξουν κάτι (κάποια, μάλιστα, μιλούν μέχρι και για μυστικές συμφωνίες με την εκκλησία).
Το μόνο που ξέρουμε με σιγουριά κι αυτό χάρη στο ρεπορτάζ της Καθημερινής είναι ότι υπήρχε επικοινωνία της κυβέρνησης γι΄αυτό το θέμα με υψηλόβαθμους εκκλησιαστικούς κύκλους.
Σε όλα αυτά να προσθέσω και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Πέμπτη, ερωτηθείς αν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών εντάσσεται στον βραχυπρόθεσμο νομοθετικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «δεν έχω, αυτή τη στιγμή, κάποια νεότερη ενημέρωση. Ισχύουν όσα έχω πει σε προηγούμενες ενημερώσεις και όσα έχει πει ο πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα, όταν έχουμε κάτι νεότερο θα ενημερωθείτε».