Ισλανδία: ιστορικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση των “θεραπειών μεταστροφής”

171
Το ισλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία νόμο που απαγορεύει τις “θεραπείες” μεταστροφής με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την έκφραση φύλου και την ταυτότητα φύλου.

Την Παρασκευή (9 Ιουνίου), η σκανδιναβική χώρα προσχώρησε στον Καναδά, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα και τη Νέα Ζηλανδία στην απαγόρευση των επιβλαβών πρακτικών μεταστροφής.

Ούτε ένας εκπρόσωπος δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο, που προτάθηκε από την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Viðreisnar και βουλευτή του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος Hanna Katrín Friðriksson, με 53 να ψηφίζουν «ναι» και τρεις να απέχουν.

Η Friðriksson έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι πρακτικές αυτές «βασίζονται καθαρά στην άγνοια και τις αντιδραστικές ιδέες» και δεν έχουν «καμία θέση στην κοινωνία μας», σύμφωνα με το Reykjavik Grapevine.

Σύμφωνα με την Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir, συγγραφέα και εμπειρογνώμονα σε ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα στην Ισλανδία, η συντριπτική πλειοψηφία που ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης στο Althingi (ισλανδικό κοινοβούλιο) έδειξε ότι η νομοθεσία υποστηρίχθηκε ευρέως, ακόμη και μετά από τρανσφοβικές προσπάθειες εξόντωσης της.

«Η νομοθεσία είχε διακομματική υποστήριξη στο κοινοβούλιο, παρά τις προσπάθειες γνωστών αντί-τρανς ομάδων υπό αγγλική επιρροή να αντιταχθούν σε αυτήν και να ισχυριστούν λανθασμένα ότι κατάφεραν να ‘σκοτώσουν το νομοσχέδιο’», ανέφερε στο Twitter.

«Τα επιχειρήματά τους απορρίφθηκαν ως αντιεπιστημονική και αντί-τρανς ρητορική».

Αντί-τρανς λογαριασμοί με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πανηγύριζαν στο Twitter λανθασμένα για την άρση της απαγόρευσης τις προηγούμενες ημέρες.

Η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που είχε μια ανοιχτά λεσβία επικεφαλής της κυβέρνησης το 2009, όταν η Jóhanna Sigurðardóttir διορίστηκε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισλανδίας.

Η σημερινή πρωθυπουργός της Ισλανδίας είναι η πολιτικός του Αριστερού-Πράσινου Κινήματος Katrín Jakobsdóttir.

Το ευρωπαϊκό έθνος κατατάσσεται επί του παρόντος στη θέση 90/100 στον παγκόσμιο δείκτη ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων της Equaldex, μια θέση που πιθανότατα θα βελτιωθεί περαιτέρω όταν επικαιροποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει την ολοκληρωμένη απαγόρευση της “θεραπείας” μεταστροφής.

Η Ισλανδία αναγνωρίζει την ισότητα στο γάμο, επιτρέπει στους πολίτες να διορθώσουν τα έγγραφα τους χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις, αλλά και την επιλογή φύλου πέρα από το δίπολο, στα επίσημα έγγραφα. Τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να υιοθετήσουν νόμιμα στην Ισλανδία και οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι παράνομες σύμφωνα με την ισλανδική νομοθεσία.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά την εφαρμογή μιας πλήρους, αποτελεσματικής (και για τα τρανς άτομα) απαγόρευσης των πρακτικών μεταστροφής, οι διαφωνίες στο Συντηρητικό Κόμμα υπό τον Rishi Sunak σχετικά με τα τρανς δικαιώματα γίνονται όλο και πιο έντονες.

Η Jónsdóttir δήλωσε στο PinkNews ότι η ιστορική ψηφοφορία αποδεικνύει ότι «η δικαιοσύνη θα υπερισχύσει της προκατάληψης».

«Αυτή η απαγόρευση όλων των πρακτικών μεταστροφής είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι η ζωτικής σημασίας νομική πρόοδος για όλα τα ΛΟΑΤ+ άτομα δεν είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για όσους έχουν στο επίκεντρο της πολιτικής τους τη δικαιοσύνη και τη συμπόνια.

«Κατά τη διάρκεια αυτού που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως μια συγκεντρωμένη αντίδραση κατά των δικαιωμάτων των τρανς και των ΛΟΑΤ+ γενικά, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί και ότι στο τέλος η δικαιοσύνη θα υπερισχύσει της προκατάληψης».