Μια δικαστική υπόθεση ξεκίνησε προχθές, με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Πολωνίας, Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι να μηνύει έναν δημοσιογράφο επειδή ισχυρίστηκε ότι είναι γκέι και ότι διατηρεί σχέση με έναν αξιωματικό του στρατού.

Ο Κατσίνσκι – ο οποίος ηγήθηκε μιας εκστρατείας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ –  απαιτεί ανάκληση, συγγνώμη και φιλανθρωπική δωρεά 10.000 (2.100 ευρώ) ζλότι σε έναν ξενώνα της επιλογής του. Ο εναγόμενος δημοσιογράφος, Ζον Πίνσκι, έχει ξοδέψει περισσότερα από 50.000 ζλότι για τα δικαστικά του έξοδα.

Οι ισχυρισμοί του Πίνσκι – ο οποίος το 2009 διετέλεσε για λίγο επικεφαλής του πρακτορείου ειδήσεων του πολωνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα TVP – έγιναν στο κανάλι του στο YouTube, το οποίο έχει περισσότερους από 130.000 συνδρομητές.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2021 με τίτλο: «Γιατί ο Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι διώκει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα; Το επαίσχυντο μυστικό του Κατσίνσκι», ο Κίνσκι υποστήριξε ότι παρά τη ρητορική του κυβερβώντος κόμματος PiS κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, ο Κατσίνσκι είναι γνωστό μέλος της γκέι κοινότητας στη Βαρσοβία. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ο Κατσίνσκι διατηρεί στενές σχέσεις με τον Piotr P., αξιωματικό των Στρατιωτικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (WSI).

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αργότερα ότι ο εν λόγω αξιωματικός είναι ο Piotr Polaszczyk, ο οποίος το 2014 ήταν μεταξύ εκείνων που κρατήθηκαν ως ύποπτοι για εκβίαση δανείων από πιστωτικό ίδρυμα. Στην έρευνα, κατηγορήθηκε για απάτη συνολικού ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ζλότι. Ωστόσο καμία κατηγορία δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, προχθες, ο Πίνσκι υπερασπίστηκε τους ισχυρισμούς του, λέγοντας ότι είχε δει μια φωτογραφία του «Piotr Polaszczyk με του αναπληρωτή πρωθυπουργού σε μια σαφώς οικεία κατάσταση» στο ντους.

Πρόσθεσε ότι τα αρχεία για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις του Κατσίνσκι είχαν χρησιμοποιηθεί από τον Αντόνι Ματσιερέβιτς, επί του παρόντος αναπληρωτή αρχηγού του PiS, για να ασκήσει έλεγχο στον Κατσίνσκι. Μετά την κατάθεση του Πίνσκι, το δικαστήριο διέκοψε την ακροαματική διαδικασία επ’ αόριστον.

Ο Κατσίνσκι και άλλες κορυφαίες προσωπικότητες του κόμματός του έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τα τελευταία χρόνια αυτό που αποκαλούν «ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία», ενώ ισχυρίζονται ότι είναι ένα σύνολο επικίνδυνων ιδεών που εισάγονται από τη Δύση και υπονομεύουν τις παραδοσιακές αξίες.

Το PiS υποστηρίζει, μάλιστα, ότι δεν είναι ομοφοβικό και αντιτίθεται μόνο στην «ιδεολογία», και όχι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ωστόσο, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η εκστρατεία της κυβέρνησης έχει προκαλέσει διώξεις και κακοποίηση στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Στις κατηγορίες του ο Πίνκσι σημειώνει δεν είναι ο πρώτος που υπαινίσσεται δημόσια ότι ο Κατσίνσκι.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!