Ιρλανδία: Τα εγκλήματα μίσους έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

09/05/2024
από
Τα εγκλήματα μίσους «επηρεάζουν ολόκληρη την κοινότητα» κατά της οποίας στρέφονται, σύμφωνα με την οργάνωση LGBT Ireland.

Τα εγκλήματα μίσους στην Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 12% τον χρόνο που μας πέρασε, με 548 περιστατικά να έχουν καταγραφεί από την αστυνομία της χώρας.

Το συνηθέστερο κίνητρο για τέτοια εγκλήματα ήταν η φυλή (36%), ακολουθούμενη από την εθνικότητα (18%) και τον σεξουαλικό προσανατολισμό (16%).

Στην εκπομπή «The Hard Shoulder» σήμερα, ο υπεύθυνος πολιτικής και έρευνας της LGBT Ireland, Padraig Rice, δήλωσε ότι τα στατιστικά αυτά αντανακλούν τη «βιωμένη πραγματικότητα» όσων ανήκουν στην κοινότητά του.

«Η αύξηση ήταν 12% φέτος και 29% το προηγούμενο έτος – βλέπουμε αυτή την αύξηση χρόνο με το χρόνο και είναι πραγματικά ανησυχητικό», είπε.

«Χρειάζεται μια ισχυρή απάντηση – πρέπει να δούμε την κυβέρνηση να απαντά σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία της Gardaí (Ιρλανδική Αστυνομία).

«Τους καλούμε ιδιαίτερα να θέσουν επειγόντως σε ισχύ το νομοσχέδιο για την ποινική δικαιοσύνη και την υποκίνηση σε βία ή μίσος – αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».

Ο Rice υπογράμμισε ότι ένα έγκλημα μίσους σε βάρος ενός κουήρ ατόμου, επηρεάζει ολόκληρη τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

«Μας κάνει να αισθανόμαστε ανασφαλείς εξαιτίας αυτού που είμαστε, αυτό που κάνει τα εγκλήματα μίσους τόσο ανησυχητικά είναι ο ευρύτερος αντίκτυπος στην κοινότητα», είπε.

Είπε επίσης ότι τα εγκλήματα μίσους αυξάνονται χάρη στους ανθρώπους που σπέρνουν «διχασμό και μίσος» στο διαδίκτυο.

«Βλέπουμε τώρα ότι το μίσος διαχέεται στην πραγματική ζωή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό», συμπλήρωσε.

«Το άλλο πράγμα είναι ότι στην Ιρλανδική κοινωνία υπάρχει μια κληρονομιά ομοφοβίας και τρανσφοβίας, η οποία δεν έχει εξαφανιστεί», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ήταν έγκλημα να είσαι γκέι μόλις το 1993.

«Υπάρχουν ιστορικά ζητήματα», είπε.

Εγκλήματα μίσους

Ο ιδρυτής της οργάνωσης Black and Irish, Leon Diop, δήλωσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν σωματικά τα εγκλήματα μίσους που έχουν βιώσει, αλλά όχι ψυχικά.

«Σε ένα περιστατικό που είδα, ένας άνδρας εκτόξευε ρατσιστικές ύβρεις σε παιδιά έξω από ένα σταθμό της garda και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δέκα εβδομάδων», είπε.

«Αυτά τα παιδιά θα θυμούνται αυτό το περιστατικό για το υπόλοιπο της ζωής τους, αλλά αυτό το άτομο βγήκε από τη φυλακή μέσα σε λίγες εβδομάδες και μπόρεσε να συνεχίσει τη ζωή του.

«Θυμάμαι κάθε περιστατικό ρατσισμού που έχω αντιμετωπίσει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, επειδή έχει μεγάλο αντίκτυπο σε σένα».

Πρόληψη

Ο Diop δήλωσε ότι τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν περισσότερα για τον ρατσισμό από νεαρή ηλικία.

«Για μένα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία», είπε και συμπλήρωσε ότι ο ρατσισμός οφείλει να αντιμετωπιστεί και να συζητιέται στα παιδιά από νεαρή ηλικία, σε συνεργασία με τα σχολεία.

«Νομίζω ότι το να κάνουμε συζητήσεις με τους νέους για το τι είναι ο ρατσισμός, πώς μπορεί να προκύψει και να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις του θα ήταν μεγάλη βοήθεια».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αστυνομίας, περίπου το 44% όλων των εγκλημάτων μίσους στην Ιρλανδία πέρυσι, συνέβησαν στην περιοχή του Δουβλίνου.
Δες και αυτό!