Η 22χρονη Μαχσά Αμινί τραυματίστηκε θανάσιμα από αστυνομικούς, όταν τέθηκε υπό κράτηση, επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της στο Ιράν. Μετά τη σύλληψή της έπεσε σε κώμα και κατέληξε τρεις μέρες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022.


Ο θάνατός της πυροδότησε ένα πρωτόγνωρο κύμα διαδηλώσεων, με την κυβέρνηση του Ιράν να “μπλοκάρει” την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το WhatsApp, για να περιορίσει τις κινητοποιήσεις.

Πλήθος γυναικών έχει κατακλύσει τους δρόμους της Τεχεράνης και ολόκληρου του Ιράν. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν και σε Γερμανία, ΗΠΑ, Λίβανο, και Τουρκία.

Το σύνθημα “Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία” ακούγεται δυνατά σε όλο το Ιράν.

 “Μας σκοτώνουν επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες” φωνάζουν οι διαδηλώτριες.

Ακόμη, λόγω του περιορισμού των τηλεπικοινωνιών από την κυβέρνηση διαμαρτύρονται:

“Μας φιμώνουν. Μας ακούτε; Γίνετε η φωνή μας.”

Πλήθος από γυναίκες σε όλο το Ιράν καίνε τις μαντίλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Στα social media χρησιμοποιούν το hashtag #MahsaAmini, ανεβάζοντας βίντεο, που κόβουν τα μαλλιά τους.

@thedaaal Please share this videos and be the sound of Iran. Meanwhile the president of Iran is in United States for United nation and he’s denying everything. #mahsaamini #mahsa_amini #iran #justiceforiran #justice #war #civilian #Iran #iran🇮🇷 #sharethis #viral #viralvideo #fyp #fypシ #fypシ゚viral #iraniangirl #iranianprotests2022 #protest #dictatoship #fightingfreedom #womenpower #power ♬ original sound – em🤍

@nieloebahadori #MahsaAmini #MyHairMyChoice #MyBodyMyChoice #Freedom #SayHerName ♬ origineel geluid – Nieloefaar

@sidalibelkebirofficiel #foryou #fypシ #foryoupage #cuisine ♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Σύμφωνα με ακτιβιστικούς κύκλους, οι νεκροί είναι αρκετά περισσότεροι από τους εννέα που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής.