ΗΠΑ: Υπάλληλος κομητείας πρέπει να αποζημιώσει γκέι ζευγάρι μετά την άρνησή της να το παντρέψει

04/01/2024
από
Πρώην υπάλληλος κομητείας, η οποία αρνήθηκε να εκδώσει άδειες γάμου σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια στο Κεντάκι, πρέπει τώρα να καταβάλει 240.000 ευρώ μετά από μήνυση ενός ζευγαριού εναντίον της.

Αυτά είναι επιπλέον των 90.000 ευρώ περίπου, που πρέπει να δώσει η Kim Davis ως αποζημίωση στο ζευγάρι, στους David Ermold και David Moore.

Το γκέι ζευγάρι προσέφυγε κατά της πρώην υπαλλήλου της κομητείας Rowan στα δικαστήρια το 2015, αφού εκείνη αρνήθηκε να τους εκδώσει άδεια γάμου.

Τα νομικά προβλήματα της Davis ξεκίνησαν εκείνη τη χρονιά όταν άρχισε να αρνείται άδειες γάμου και σε άλλα κουήρ ζευγάρια – παρά την απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου που νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο σε όλες τις ΗΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ David Bunning εξέδωσε απόφαση, επιδικάζοντας στους Ermold και Moore 45.000 ευρώ στον καθένα.

Τώρα, η Davis πρέπει να καταβάλει επιπλέον 225.000 ευρώ περίπου σε δικηγορικές αμοιβές και 12.000 ευρώ σε έξοδα.

Ο Michael Garland, μέλος της νομικής ομάδας που εκπροσωπεί τους Ermold και Moore, δήλωσε στην USA Today τον Σεπτέμβριο ότι οι πελάτες του «δεν θα μπορούσαν να είναι πιο χαρούμενοι» με την απόφαση.

Η νομική ομάδα της Davis υποστήριξε ότι οι αμοιβές και τα έξοδα που ζητούσαν οι δικηγόροι του ζευγαριού ήταν υπερβολικά, αλλά ο Bunning διαφώνησε και υποστήριξε ότι η Davis πρέπει να πληρώσει τα τέλη και τα έξοδα του ζευγαριού.

Είναι πιθανό ότι οι δικηγόροι της Davis θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Η Davis τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης όταν φυλακίστηκε για λίγο το 2015 λόγω της άρνησής της να εκδώσει άδειες γάμου σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια. Υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις ως χριστιανή καθώς και «τον ορισμό του γάμου από τον Θεό».

Τον Μάρτιο του 2022, ο δικαστής Bunning αποφάσισε ότι η Davis είχε παραβιάσει το συνταγματικό δικαίωμα των εναγόντων να παντρεύονται.
Δες και αυτό!