Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα του Πανεπιστημίου Yeshiva να απαγορεύσει ουσιαστικά μια ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ φοιτητών.

Το ιδιωτικό ορθόδοξο εβραϊκό πανεπιστήμιο υπέβαλε επείγουσα αίτηση για να μπλοκάρει μια απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, που του ζητούσε να αναγνωρίσει μια φοιτητική ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα στην πανεπιστημιούπολη.

Αφού ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Sotomayor παραχώρησε προσωρινή αναστολή της απόφασης την Παρασκευή (9 Σεπτεμβρίου), το δικαστήριο την Τετάρτη (14 Σεπτεμβρίου) ψήφισε 5-4 για να απορρίψει την πρόταση.

Η απόφαση να απορριφθεί η πρόταση του Πανεπιστημίου Yeshiva ήρθε στα χέρια των δικαστών John Roberts, Brett Kavanaugh, Sania Sotomayor, Elena Kagan και Ketanji Brown Jackson.

Σε μια γραπτή διαφωνία του δικαστή Samuel Alito, μαζί με τους Clarence Thomas, Neil Gorsuch και Amy Coney Barrett, ισχυρίστηκε ότι το πανεπιστήμιο «πιθανότατα θα κέρδιζε αν η υπόθεσή του έβγαινε ενώπιον μας».

Η διαφωνία του Alito ήταν ότι το πανεπιστήμιο είχε δικαίωμα να αρνηθεί την αναγνώριση της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας, βάσει της 1ης Τροποποίησης, ότι «εγγυάται το δικαίωμα στην ελεύθερη άσκηση της θρησκείας» και ότι «απαγορεύει ένα κράτος να επιβάλλει τη δική του προτιμώμενη ερμηνεία της Αγίας Γραφής”.

«Ωστόσο αυτό ακριβώς έκανε η Νέα Υόρκη [όπου εκδόθηκε η αρχική απόφαση] σε αυτήν την υπόθεση και είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτού του δικαστηρίου αρνείται να παράσχει ανακούφιση».

Το Πανεπιστήμιο Yeshiva υπέβαλε την επείγουσα αίτηση στις 29 Αυγούστου, αφού η δικαστής της Νέας Υόρκης Lynn Kolter διέταξε το πανεπιστήμιο να παραχωρήσει «πλεονεκτήματα, διευκολύνσεις και προνόμια που παρέχονται σε όλες τις άλλες φοιτητικές ομάδες» και στη ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα σε δικαστική απόφαση του Ιουνίου.

Η Kolter εξήγησε ότι η αναγνώριση του συλλόγου δεν παραβίαζε τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης επειδή «η επίσημη αναγνώριση μιας φοιτητικής ομάδας δεν ισοδυναμεί με [μια] έγκριση του μηνύματος αυτής της ομάδας».

Αφού παρέπεμψε το θέμα στο ανώτατο δικαστήριο, ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του σχολείου Jonathan Berry είπε στο δικαστήριο ότι «ως ένα βαθιά θρησκευόμενο εβραϊκό πανεπιστήμιο, το Yeshiva δεν μπορεί να συμμορφωθεί με αυτήν την εντολή γιατί κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις ειλικρινείς θρησκευτικές του πεποιθήσεις».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι το πανεπιστήμιο «καλωσορίζει και παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε ΛΟΑΤΚΙ+ φοιτητές του» και ότι απαγορεύει τις διακρίσεις και τον εκφοβισμό κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η τελική απόφαση απόρριψης του αιτήματος έκτακτης ανάγκης εγκωμιάστηκε ως νίκη από αρκετούς αποφοίτους και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Yeshiva, συμπεριλαμβανομένης της πτυχιούχου Molly Meisels, η οποία είπε σε ένα tweet: «Αυτή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μια νίκη για φοιτητές του Πανεπιστημίου Yeshiva που αναζητούν απλώς βασικά δικαιώματα».