ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο «έδιωξε» τρανσφοβικούς γονείς

24/05/2024
από
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εκδικάσει την υπόθεση τριών γονέων από το Μέριλαντ, οι οποίοι κατηγόρησαν σχολική περιφέρεια ότι βοήθησε τη φυλομετάβαση τρανς παιδιών, χωρίς γονική συναίνεση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι γονείς δεν είχαν νομική δυνατότητα να αμφισβητήσουν τις πολιτικές της περιφέρειας υπέρ των τρανς δικαιωμάτων, επειδή οι πολιτικές αυτές δεν επηρέαζαν τα δικά τους παιδιά. Ως εκ τούτου, οι πολιτικές θα παραμείνουν σε ισχύ, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο με ρεπουμπλικανικές τάσεις ανέβαλε την απόφαση σχετικά με τη συνολική συνταγματικότητα των εν λόγω πολιτικών.

Οι γονείς προσέφυγαν κατά των κατευθυντήριων γραμμών της περιφέρειας, που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2020, οι οποίες επιτρέπουν στα σχολεία να δημιουργούν σχέδια υποστήριξης προς τους τρανς μαθητές, «σεβόμενοι την επιθυμία των μαθητών να κρατήσουν ορισμένες πληροφορίες εμπιστευτικές» από τους γονείς τους.

Οι γονείς δήλωσαν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές είναι «ρητά σχεδιασμένες για να παρακάμψουν τη συμμετοχή των γονέων σε μια καίρια απόφαση που επηρεάζει τη φροντίδα, την εκπαίδευση της υγείας και το μέλλον [των παιδιών τους]», ανέφεραν οι Washington Times. Οι γονείς ισχυρίστηκαν επίσης ότι η πολιτική θα επιτρέψει στα παιδιά «να προχωρήσουν σε κοινωνική φυλομετάβαση στο σχολείο χωρίς γονική ειδοποίηση ή συγκατάθεση».

Οι γονείς δήλωσαν επίσης ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της περιφέρειας παραβιάζουν τη διάταξη της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Μέριλαντ που επιτρέπει στους ενήλικες να «κατευθύνουν τη φροντίδα, την επιμέλεια, την εκπαίδευση, την ευημερία, την ασφάλεια και τον έλεγχο των ανήλικων παιδιών τους», καθώς και τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ που εξασφαλίζει τη δέουσα νομική διαδικασία για όλους τους πολίτες.

Ενώ η πολιτική της περιφέρειας επιτρέπει στους μαθητές να χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες και τις έμφυλες εγκαταστάσεις της επιλογής τους, δεν εξουσιοδοτεί το σχολείο να παρέχει άλλου είδους ιατρική φροντίδα ή φροντίδα ψυχικής υγείας που να επιβεβαιώνει το φύλο.

Ο Mark Eckstein, πρόεδρος της ΛΟΑΤΚΙ+ επιτροπής του «Montgomery County Council of Parent Teacher Associations», δήλωσε ότι ορισμένοι γονείς αντιτίθενται στις κατευθυντήριες γραμμές επειδή δεν υπάρχει πολλή νομολογία επί του θέματος, έγραψε το Bethesda Magazine.

«Η ιδανική κατάσταση είναι να βρεθούν οι γονείς, το παιδί στην ίδια σελίδα, αλλά όταν αυτό δεν συμβαίνει, για οποιονδήποτε λόγο, δημιουργούνται συγκρούσεις», δήλωσε ο Eckstein στο περιοδικό. «Όμως έχετε πολλές περιπτώσεις όπου ένα παιδί είναι έξω στο σχολείο, αλλά όχι στο σπίτι. Δεν είναι εύκολο, όπως και να το κάνουμε. Ακόμα και αν όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, είναι μια περίπλοκη κατάσταση».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η περιφέρεια αντιμετωπίζει νομική αμφισβήτηση από συντηρητικούς γονείς.

Στα μέσα Μαΐου, ένα ομοσπονδιακό εφετείο αποφάσισε ότι οι θρησκευόμενοι γονείς στην περιοχή δεν μπορούν να αποκλείσουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα στην τάξη που περιλαμβάνουν βιβλία με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο.
Δες και αυτό!