ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε τον αντί-drag νόμο του Ron DeSantis

52
Άκυρη η προσπάθεια του Ron DeSantis να απαγορεύσει τα drag shows στην πολιτεία, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Η απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο την Πέμπτη (16 Νοεμβρίου) μπλόκαρε τον πολιτειακό νόμο, ο οποίος θα απαγόρευε τα δημόσια drag shows (και οποιαδήποτε σχετική παράσταση / performance), αυτά που προσβάσιμα και στα παιδιά.

Η αλυσίδα εστιατορίων Hamburger Mary’s, η οποία προσφέρει drag shows για όλη την οικογένεια, μήνυσε την πολιτεία τον Μάιο, αφού υποστήριξε ότι ο νόμος, και άλλοι παρόμοιοι, καταπατούν τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης.

Σε μια δήλωση που ανακοίνωσε τη μήνυση, η αλυσίδα υποστήριξε ότι ο DeSantis προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «ψευδές αφήγημα» ότι οι drag queens «προετοιμάζουν και κάνουν grooming στα παιδιά σας».

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε τον νόμο τον Ιούνιο, δηλώνοντας ότι ήταν «επικίνδυνα επιρρεπής σε μια υπερβολική και ευρεία εφαρμογή», η οποία θα μπορούσε να απαγορεύσει παραστάσεις παντομίμας ή θεατρικές παραστάσεις με έργα του Σαίξπηρ.

Σε απάντηση, η Φλόριντα προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για την προσωρινή άρση του αποκλεισμού, περιμένοντας την ετυμηγορία του εφετείου.

Οι συντηρητικοί δικαστές Brett Kavanaugh και Amy Coney Barret ενώθηκαν με τους πιο αριστερούς δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και απέρριψαν το αίτημα της πολιτείας.

Αν και το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το σκεπτικό της απόφασής του, οι δικαστές Kavanaugh και Barret εξήγησαν ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν δείχνει «τίποτα για την άποψή μας σχετικά με το αν ο νέος νόμος της Φλόριντα παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία».

Αντιθέτως, υποστήριξαν ότι η απόφαση βασίστηκε στην απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, η οποία αποσκοπούσε στο να εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου κατά της Hamburger Mary’s και άλλων μερών που δεν εμπλέκονται σε δικαστική διαμάχη, και όχι στο αν ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Οι δικαστές συνέχισαν ότι η υπόθεση είναι «ως εκ τούτου ένα ατελές όχημα για την εξέταση του γενικού ερωτήματος του κατά πόσον ένα περιφερειακό δικαστήριο μπορεί να απαγορεύσει σε μια κυβέρνηση να επιβάλει έναν νόμο εναντίον μη εμπλεκομένων στη δίκη».

Η απόφαση αποτελεί τεράστια νίκη για μια πολιτεία που θεωρείται μια από τις χειρότερες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ΗΠΑ.