ΗΠΑ: Πάνω από τις μισές πολιτείες έχουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

19/07/2023
από
Santa Clara County Office of Education

Η Καλιφόρνια θα περιορίσει τα κρατικά χρηματοδοτούμενα ταξίδια σε τρεις ακόμη αμερικανικές πολιτείες που ψήφισαν πρόσφατα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των υπό απαγόρευση κρατών σε 26, δηλαδή σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας Rob Bonta απαγόρευσε την Παρασκευή τα κρατικά χρηματοδοτούμενα ταξίδια προς το Μιζούρι, τη Νεμπράσκα και το Ουαϊόμινγκ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο 1887 της Συνέλευσης της Καλιφόρνιας, το οποίο απαιτεί από τον Γενικό Εισαγγελέα να περιορίζει τα κρατικά χρηματοδοτούμενα ταξίδια σε κράτη που υποστηρίζουν ή χρηματοδοτούν διακρίσεις κατά των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων ή των τρανς Αμερικανών.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα είναι υποχρεωμένο βάσει του A.B. 1887, που ψηφίστηκε το 2016, να διατηρεί πλήρη κατάλογο των εν λόγω κρατών και να ενεργεί με την προσθήκη τους.

Για την απαγόρευση στο Μιζούρι, ο Bonta επικαλέστηκε το S.B. 39, που υπογράφηκε ως νόμος τον Ιούνιο από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Michael Parson. Ο νόμος απαγορεύει στις δημόσιες σχολικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των δημόσιων και ιδιωτικών κολεγίων και πανεπιστημίων, να επιτρέπουν στα τρανς κορίτσια να συμμετέχουν σε οποιονδήποτε αθλητικό διαγωνισμό που συνάδει με την ταυτότητα φύλου τους. Η ταξιδιωτική απαγόρευση τίθεται σε ισχύ με τον νέο νόμο τον Αύγουστο.

Στη Νεμπράσκα, ο Bonta επικαλέστηκε το νόμο 574, τον λεγόμενο νόμο «Αφήστε τους να μεγαλώσουν», που υπογράφηκε τον Μάιο από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Jim Pillen. Η εν λόγω νομοθεσία αρνείται την παροχή φροντίδας για την επιβεβαίωση του φύλου σε τρανς άτομα ηλικίας 19 ετών και κάτω. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ τον Νοέμβριο, όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος.

Στο Ουαϊόμινγκ, ο Bonta αναφέρθηκε στο S.F. 133, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο χωρίς την υπογραφή του κυβερνήτη και απαγορεύει στα δημόσια σχολεία K-12 – καθώς και στα ιδιωτικά σχολεία που ανταγωνίζονται τα δημόσια σχολεία – να επιτρέπουν σε τρανς μαθήτριες να συμμετέχουν σε γυναικείες αθλητικές ομάδες, και διαθέτει μια «επιτροπή καταλληλόλητας δραστηριοτήτων» από την πίσω πόρτα σε περίπτωση που ο νόμος ακυρωθεί από τα δικαστήρια. Η ταξιδιωτική απαγόρευση τίθεται σε ισχύ αμέσως.

Οι νέοι νόμοι «δεν είναι απλώς διακρίσεις, αλλά αποτελούν σαφή περίπτωση κυβερνητικής υπερβολής – και είναι μια ανησυχητική τάση που παρατηρούμε σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Bonta, ανακοινώνοντας τους νέους περιορισμούς. «Εμποδίζοντας τα τρανς άτομα να συμμετέχουν σε αθλήματα που συνάδουν με την ταυτότητα φύλου τους ή αρνούμενοι την πρόσβασή τους σε κρίσιμες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, αυτές οι νομοθετικές ενέργειες έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις αξίες της συμμετοχικότητας και της διαφορετικότητας».

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, η νέα νομοθεσία βαθαίνει την αποξένωση των ΛΟΑΤΚΙ+ νέων «οι οποίοι ήδη υπόκεινται σε διάχυτες διακρίσεις, εκφοβισμό και εγκλήματα μίσους».

«Μπροστά σε μια τέτοια κατάφωρη κατάχρηση δημόσιων πόρων, η Καλιφόρνια καταγγέλλει σθεναρά αυτούς τους νόμους», πρόσθεσε ο Bonta.

Η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια που καταβάλλεται στην Καλιφόρνια για την κατάργηση των εντολών απαγόρευσης ταξιδιού, ακόμη και όταν αυτές αυξάνονται και περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των αμερικανικών πολιτειών.

Στο Σακραμέντο, ο πρόεδρος της Γερουσίας της Πολιτείας Toni Atkins (D) εισήγαγε νομοθεσία για την κατάργηση των περιορισμών της Πολιτείας. Η απερχόμενη νομοθέτης ψήφισε υπέρ της αρχικής εντολής, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά την έναρξη ισχύος του διαβόητου «νομοσχεδίου για το μπάνιο» της Βόρειας Καρολίνας το 2016.

«Είχαμε πλέον 23 πολιτείες που εμπίπτουν σε αυτή τη νομοθεσία», δήλωσε η Atkins την περασμένη εβδομάδα, πριν από τις τελευταίες προσθήκες του Γενικού Εισαγγελέα. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε στροφή, διότι δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα μπορούσε να είναι».

Στο Σαν Φρανσίσκο, το συμβούλιο των εποπτών ψήφισε τον Μάιο να καταργήσει το δικό του σύνολο ταξιδιωτικών περιορισμών, που τέθηκαν επίσης σε ισχύ το 2016, επικαλούμενο μια έκθεση που ανέφερε ότι η πόλη έχανε χρήματα στην προσπάθειά της να αποτρέψει τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Δες και αυτό!