ΗΠΑ: ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση ζητά ομοσπονδιακή έρευνα για τον θάνατο του non-binary εφήβου

23/02/2024
από
Τη διεξαγωγή ομοσπονδιακής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του non-binary εφήβου Nex Benedict στην Οκλαχόμα, ζητά η Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC).

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε την Τετάρτη (21 Φεβρουαρίου) στον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Merrick Garland και στον υπουργό Παιδείας Miguel Cardona, η πρόεδρος της ΛΟΑΤΚΙ+ μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Kelley Robinson, απαίτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ) «να ξεκινήσει αμέσως έρευνα» σχετικά με τη μεταχείριση του Benedict στο λύκειο του Owasso, όπου φοιτούσε.

«Η ζωή του Nex απαιτεί δικαιοσύνη», έγραψε η Robinson. «Το υπουργείο έχει στη διάθεσή του διάφορα εργαλεία για την αντιμετώπιση του μίσους και της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, μεταξύ άλλων μέσω της διεξαγωγής έρευνας για εγκλήματα μίσους και ενδεχομένως την απαγγελία κατηγοριών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να λογοδοτήσουν οι δράστες αυτών των φρικτών πράξεων». 

Το Benedict, ένα 16χρονο έφηβο, πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου, αφού μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο μία ημέρα μετά από μια φερόμενη επίθεση σε τουαλέτα του γυμνασίου του Owasso.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, το Benedict μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 7 Φεβρουαρίου μετά την αναφερόμενη συμπλοκή, κατά την οποία υπέστη γρατζουνιές και μώλωπες στο κεφάλι, μεταξύ άλλων τραυματισμών. Η αστυνομία φέρεται να μην είχε λάβει γνώση του περιστατικού μέχρι να μεταφερθεί το παιδί στο νοσοκομείο.

Οι προκαταρκτικές πληροφορίες από το γραφείο του ιατροδικαστή, τις οποίες μοιράστηκε το αστυνομικό τμήμα του Owasso, ανέφεραν ότι το Benedict «δεν πέθανε ως αποτέλεσμα τραύματος», αν και η επίσημη αιτία θανάτου «εκκρεμεί προς το παρόν», εν αναμονή της επίσημης ιατροδικαστικής έκθεσης.

Η οικογένεια του Benedict δήλωσε ότι, ενώ η έρευνα για τον θάνατό του βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι προκαταρκτικές λεπτομέρειες ήταν «στην καλύτερη περίπτωση ανησυχητικές».

Ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε: «Καλούμε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση και τη δίωξη όλων των δυνητικά υπεύθυνων μερών να το πράξουν πλήρως, δίκαια και γρήγορα.

«Η οικογένεια Benedict καλεί όλους τους σχολικούς, τοπικούς, πολιτειακούς και εθνικούς αξιωματούχους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσδιορίσουν γιατί συνέβη αυτό, να θέσουν τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους και να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ». 

Η μητέρα του Nex, Sue Benedict, ισχυρίστηκε ότι το Nex εκφοβιζόταν συστηματικά στο σχολείο. Στην ανοιχτή επιστολή της, η HRC χαρακτήρισε την κακοποίηση που είχε υποστεί το Benedict στο σχολείο «αρρωστημένη». 

«Πιστεύουμε ότι ο θάνατος του Nex είναι η φυσική συνέπεια ενός αυξανόμενου κύματος μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», έγραψε η Robinson. «Αυτό τροφοδοτείται από μια πρωτοφανή, συντονισμένη προσπάθεια να εξαλειφθούν τα δικαιώματα και η ορατότητα της κοινότητάς μας σε ολόκληρη τη χώρα».
Δες και αυτό!