ΗΠΑ: Λιγότερο από το 10% των αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίων έγινε νόμος

30/01/2023
από
νόμος
νόμος

Πέρυσι παρουσιάστηκε ένας αριθμός-ρεκόρ σε νομοσχέδια, κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, που εισήχθησαν μεταξύ των νομοθετικών σωμάτων των Πολιτειών, αλλά μια νέα έκθεση από την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 10% έγινε νόμος τέλικα.

Ο δείκτης κρατικής ισότητας του 2022, ο οποίος παρακολουθεί τη νομοθεσία σχετικά με τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες ετησίως, αναφέρει ότι οι νομοθέτες των ΗΠΑ εισήγαγαν 315 νομοσχέδια «κατά της ισότητας» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά μόνο τα 29 έγιναν νόμος.

Οι περισσότεροι νόμοι στόχευαν την τρανς νεολαία, με 18 Πολιτείες να απαγορεύουν σε τρανς αθλήτριες/τές να συμμετέχουν σε σχολικές αθλητικές ομάδες, και τέσσερις Πολιτείες (Αλαμπάμα, Αριζόνα, Αρκάνσας και Τενεσί) να θέτουν περιορισμούς, ή να απαγορεύουν οριστικά, την υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο.

Σε αντίθεση με τη νομοθεσία κατά της ισότητας, η έκθεση του HRC διαπίστωσε, επίσης, ότι 156 νομοσχέδια «υπέρ της ισότητας» προτάθηκαν το 2022, με τα 23 να γίνονται νόμος. Αρκετές πολιτείες έχουν, επίσης, ήδη νόμους σχετικούς με ΛΟΑΤΚΙ+ προστασίες, με 21 να περιορίζουν τη θεραπεία μεταστροφής, 38 να επιτρέπουν ενημερώσεις στο όνομα και στο φύλο στα επίσημα έγγραφα, και 27 να επιτρέπουν τις εν λόγω αλλαγές στα πιστοποιητικά γέννησης.

Ωστόσο, 23 Πολιτείες εξακολουθούν να μην διαθέτουν προστασία με βάση την ταυτότητα φύλου, και 22 δεν προστατεύουν από διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η έκθεση του HRC εντόπισε το κίνητρο πίσω από τέτοια νομοσχέδια, ως μια συντηρητική απάντηση στα πρόσφατα επιτεύγματα του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος για τα δικαιώματα.

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι μέρος της αντίδρασης από τις νίκες γύρω από την ισότητα του γάμου, και τη συνολική ισότητα μέσω των δικαστηρίων, ή μέσω πόλεων και άλλων πολιτειών», δήλωσε στο NBC η JoDee Winterhof, ανώτερη αντιπρόεδρος πολιτικής και πολιτικών υποθέσεων στο HRC.

Η Winterhof πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι οι συντηρητικοί πολιτικοί έχουν, επίσης, ωθήσει τις πολιτικές, για να παροτρύνουν περισσότερους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τους υποψηφίους τους, αν και τα στοιχεία των ενδιάμεσων δημοσκοπήσεων έδειξαν, ότι αυτή είναι τελικά μια κακή στρατηγική.

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δείχνει ότι τα δύο κορυφαία ζητήματα μεταξύ των ψηφοφόρων ήταν ο πληθωρισμός και η άμβλωση, με το 52% και το 29% αντίστοιχα, να τα αναφέρουν ως το κύριο κίνητρό τους για να ψηφίσουν. Λιγότερο από το 5% ανέφερε τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα ως κίνητρο.

Η Winterhof πιστεύει ότι οι απαγορεύσεις στη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο, ή τη συμμετοχή στον αθλητισμό, είναι πιο πιθανό να βλάψουν τους συντηρητικούς πολιτικούς στις μελλοντικές εκλογές.
Δες και αυτό!