Η Maura Healey και η Tina Kotek ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία, διεκδικώντας να γίνουν οι πρώτες λεσβίες κυβερνήτισσες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Στις 8 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ άλλων θέσεων, ο κόσμος θα ψηφίσει για κυβερνήτη σε 36 πολιτείες και τρεις επικράτειες.

Maura Healey, Μασαχουσέτη

Στη Μασαχουσέτη, η Maura Healey, μια Δημοκρατική, που το 2014 έγινε η πρώτη ανοιχτά λεσβία εκλεγμένη γενική εισαγγελέας στην ιστορία των ΗΠΑ, θα αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικανό, Geoff Diehl, που υποστηρίζει ο Trump. Εάν η Healey κερδίσει, θα γίνει η πρώτη γυναίκα σε θέση κυβερνήτη της Μασαχουσέτης.

Η Healey ξεκίνησε την καριέρα της στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Μασαχουσέτης το 2007, υπηρετώντας ως επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων και συνεργαζόμενη με τη Mary Bonauto, τη δικηγόρο που υποστήριξε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο, στην υπόθεση ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2015, Obergefell κατά Hodges.

Η Healey έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην πολιτεία, πρωτοστατώντας στην πρώτη επιτυχημένη αγωγή στις ΗΠΑ, κατά του νόμου περί ΛΟΑΤΚΙ+ Defence of Marriage Act.

Στηρίζει μία ισχυρή πλατφόρμα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υποσχόμενη ότι ως κυβερνήτισσα της Μασαχουσέτης θα διασφαλίσει ότι η πολιτεία θα υιοθετήσει ουδέτερους δείκτες φύλου σε περισσότερα επίσημα έγγραφα, θα απαγορεύσει τη ΛΟΑΤΚΙ+ άμυνα πανικού, που επικαλούνται cis στρέιτ δράστες, θα καταργήσει τους περιορισμούς στις αιμοδοσίες από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, και θα υποστηρίξει τη ΛΟΑΤΚΙ+ εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς. 

Μιλώντας στο NBC News, είπε: «Αν μπορώ να είμαι κάποια, που εκπροσωπεί τον κόσμο και που τον κάνει να πιστεύει ότι μπορεί να είναι ό,τι θέλει να είναι, και ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει να κάνει, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, ταυτότητας, θρησκείας, αυτό είναι που θέλω να είμαι. Αυτό είναι κάτι που παίρνω στα σοβαρά, και νομίζω ότι αυτό κάνουν και άλλοι ΛΟΑΤΚΙ+ ηγέτες – αναγνωρίζοντας ότι δε βρισκόμαστε απλώς σε κενό.»

Tina Kotek, Όρεγκον

Στο Όρεγκον, η Tina Kotek είναι άλλη μια λεσβία, που κατεβαίνει για κυβερνήτισσα. Θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη κουήρ κυβερνήτης του Όρεγκον, μετά την εκλογή της Kate Brown το 2015, η οποία είναι αμφιφυλόφιλη.

Όπως η Healey, έτσι και η Kotek, ασχολείται με τα κοινά, και με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα εδώ και χρόνια – το 2013 έγινε η πρώτη ανοιχτά λεσβία ομιλήτρια μιας πολιτειακής Βουλής των Αντιπροσώπων στην ιστορία των ΗΠΑ, ως Δημοκρατική, λεσβία Ρωμαιοκαθολική γυναίκα.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Kotek είπε: «Νομίζω ότι ο Θεός έχει πει: «Οι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι, τους έφτιαξα έτσι. Ας υποστηρίξουμε και ας γιορτάσουμε τους ανθρώπους με τον αυθεντικό τους εαυτό.» Σε αυτό πιστεύω και νομίζω ότι αυτό πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Ξέρω ότι πολλοί ψηφοφόροι του Όρεγκον το πιστεύουν αυτό.»

Η Kotek, υποψήφια της Μασαχουσέτης, παρόλο που βρίσκεται σε ισχυρή θέση, δεν έχει τις πιθανότητες με το μέρος της απέναντι στη Ρεπουμπλικανή αντιπάλό της, Christine Drazan.

Όμως, το Σάββατο (14 Οκτωβρίου), ο πρόεδρος, Joe Biden, μίλησε σε μια δεξίωση για την εκστρατεία της Kotek ως κυβερνήτισσα, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «διαφανή, σκληρή, αφοσιωμένη γυναίκα».

«Το Όρεγκον θεωρείται ως μια προοδευτική πολιτεία», είπε.

«Το Όρεγκον θεωρείται ως μια πολιτεία που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της αλλαγής – θετικής αλλαγής. Κι αυτός είναι ο λόγος, που αυτός ο αγώνας θα έχει τόση σημασία… Είστε μία πολιτεία, που ήταν πάντα μπροστά. Μείνετε μπροστά, και διαλέξτε την Tina.»