ΗΠΑ: Δικαστήριο απέρριψε τρανσφοβική αγωγή πρώην κολυμβήτριας

01/10/2026
από
Μια ομοσπονδιακή δικαστής απέρριψε τρανσφοβική αγωγή που είχε ασκήσει η πρώην κολυμβήτρια, Ράιλι Γκέινς, κατά της Διεθνούς Κολεγιακής Αθλητικής Ένωσης των ΗΠΑ (NCAA).

Η υπόθεση απορρίφθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, αφού η ομοσπονδιακή δικαστής, Τίφανι Ρ. Τζόνσον, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν αποδείκνυαν ότι η NCAA ήταν αποδέκτης ομοσπονδιακής οικονομικής ενίσχυσης, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υποβολή αξιώσεων βάσει του Τίτλου IX – του ομοσπονδιακού νόμου για τις έμφυλες διακρίσεις.

Στη γραπτή της απόφαση, η Τζόνσον ανέφερε: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η NCAA έλαβε ποτέ, ή θα μπορούσε να είχε λάβει, ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Ως εκ τούτου, οι αγωγές των εναγόντων βάσει του Τίτλου IX δεν μπορούν να προχωρήσουν».

Η Γκέινς απάντησε με μια ανάρτηση στο X, ανακοινώνοντας: «Φυσικά, θα ασκήσουμε έφεση», και πρόσθεσε: «Ο στόχος από την αρχή ήταν να φτάσει η υπόθεση αυτή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Η αγωγή κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2024 από την Γκέινς και μια ομάδα εν ενεργεία και πρώην κολεγιακών αθλητριών. Αμφισβητούσε τις συμπεριληπτικές ως προς τα τρανς άτομα πολιτικές της NCAA, υποστηρίζοντας ότι παραβίαζαν τα δικαιώματα των αθλητριών βάσει του Τίτλου IX.

Η νομική ομάδα της Γκέινς υποστήριξε ότι η NCAA έλαβε ομοσπονδιακά κονδύλια μέσω μιας συνεργασίας που σχετιζόταν με την έρευνα για τις εγκεφαλικές διαταραχές, μέσω του Συνεταιρισμού Αξιολόγησης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για τις Εγκεφαλικές Διαταραχές (CARE). Η Τζόνσον έκρινε ότι η συνεργασία δεν ισοδυναμούσε με το να είναι η NCAA άμεσος αποδέκτης ομοσπονδιακών κονδυλίων.

Όπως ορίστηκε στη δίκη, η χρηματοδότηση του Υπουργείου Άμυνας διατέθηκε στο πανεπιστήμιο και σε άλλους συμμετέχοντες στην έρευνα και όχι στην NCAA. Η Τζόνσον έκανε επίσης δεκτή την αίτηση της NCAA για συνοπτική απόφαση σχετικά με τους υπόλοιπους ισχυρισμούς της αγωγής που αφορούσαν τον Τίτλο IX, κλείνοντας έτσι την υπόθεση σε αυτό το δικαστικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από PinkNews.




Δες και αυτό!