ΗΠΑ: Χριστιανός μηνύει τον εργοδότη του λόγω μιας Pride σημαίας

04/06/2026
από
Αγωγή κατά της κομητείας του Λος Άντζελες και του Τμήματος Δημοσίων Έργων του έχει ασκήσει συντηρητικός χριστιανός, επειδή τον υποχρέωσαν να προσέλθει στην εργασία του κατά τη διάρκεια του Μήνα Υπερηφάνειας.

Ο υπάλληλος του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Έρικ Μπάτμαν, ισχυρίζεται ότι το γεγονός ότι πρέπει να βλέπει τη Progress Pride σημαία να κυματίζει έξω από τα κεντρικά γραφεία του τμήματος στην Αλάμπρα της Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου τον αναγκάζει ουσιαστικά να «γιορτάζει, να αναγνωρίζει και να τιμά συμπεριφορές και πράξεις που θεωρεί αμαρτία», κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τις χριστιανικές του πεποιθήσεις, σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε τον Μάρτιο από την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ευαγγελική μη κερδοσκοπική οργάνωση Liberty Counsel.

Όπως αναφέρεται στην αγωγή, ο Μπάτμαν εργάζεται στο τμήμα εδώ και 24 χρόνια, ενώ από το 2003 υπηρετεί στα κεντρικά γραφεία του στην Αλχαμπρά. Από το 2023, η κομητεία του Λος Άντζελες απαιτεί από όλα τα τμήματα της κομητείας να υψώνουν την Progress Pride σημαία κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Το 2024 και το 2025, ο Μπάτμαν υπέβαλε επίσημα αίτημα για θρησκευτική διευκόλυνση που θα του επέτρεπε να εργάζεται εξ αποστάσεως τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι η απαίτηση να βρίσκεται στο γραφείο «για τον ρητό και φανερό εορτασμό του λεγόμενου Μήνα Υπερηφάνειας από την Κομητεία» έρχεται σε σύγκρουση με τις χριστιανικές του πεποιθήσεις. Και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν, όπως και τα επακόλουθα έντυπα καταγγελίας που υπέβαλε ο Μπάτμαν στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων.

Στην καταγγελία του 2024, ο Μπάτμαν έγραψε ότι το να βλέπει την Progress Pride σημαία κάθε φορά που μπαίνει και βγαίνει από το κτίριο «επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά μου να εκτελώ την εργασία μου και δημιουργεί ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον».

Τόσο το 2024 όσο και το 2025, το τμήμα πρότεινε στον Μπάτμαν να χρησιμοποιεί την πίσω είσοδο του κτιρίου για να αποφύγει να βλέπει τη σημαία και να αναζητήσει ψυχολογική υποστήριξη για οποιαδήποτε δυσφορία ενδέχεται να βιώνει. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι συστάσεις του τμήματος «υπονοούσαν στον Μπάτμαν ότι οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις απαιτούσαν ψυχολογική υποστήριξη και όχι διευκολύνσεις» και τον υποβίβαζαν σε εγκαταστάσεις «ξεχωριστές αλλά ίσες».

Η αγωγή συγκρίνει το αίτημα του Μπάτμαν για θρησκευτική διευκόλυνση με άλλες που έχουν εγκριθεί από το τμήμα και που επιτρέπουν σε Μουσουλμάνους εργαζόμενους/-ες να δουλεύουν από το σπίτι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. 

Στην αγωγή του, ο Μπάτμαν κατηγορεί την Κομητεία του Λος Άντζελες και το Τμήμα Δημοσίων Έργων για θρησκευτική διάκριση, η οποία παραβιάζει τον Τίτλο VII του Νόμου για τα Πολιτικά Δικαιώματα, τις διατάξεις περί ελεύθερης άσκησης της θρησκείας και ελευθερίας του λόγου της Πρώτης Τροπολογίας, καθώς και τη ρήτρα περί ίσης προστασίας της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ. 

Με πληροφορίες από LGBTQ Nation. 




Δες και αυτό!