ΗΠΑ: Απεργία εργαζομένων των Starbucks για αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ στάση

99
Χιλιάδες άτομα που εργάζονται στα Starbucks πρόκειται να απεργήσουν την επόμενη βδομάδα, εν μέσω διαμάχης γύρω από σχετικές με το Pride διακοσμήσεις της αλυσίδας καφέ.

Σύμφωνα με το PinkNews, στις 13 Ιουνίου, η αμερικανική Starbucks διέψευσε τους ισχυρισμούς της Starbucks Workers United ότι η εταιρεία είχε πάρει πίσω την υποστήριξη της στον Μήνα Υπερηφάνειας, διατάσσοντας το προσωπικό να αφαιρέσει τα Pride διακοσμητικά από τα καταστήματα.

Παρά το γεγονός ότι η αλυσίδα δήλωσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει «ακλόνητα» την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η συνδικαλιστική συλλογικότητα των εργαζομένων προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η Starbucks Workers United επιβεβαίωσε την Παρασκευή (23 Ιουνίου) ότι περισσότερα από 150 καταστήματα και 3.500 εργαζόμενοι «θα απεργήσουν κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας» για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία «μεταχειρίζεται τα κουήρ και τρανς άτομα που εργάζονται σε αυτήν».

Διευκρίνισε στο Twitter ότι η δράση της «Απεργία με Υπερηφάνεια» είναι μια «απεργία αθέμιτης εργασιακής πρακτικής» λόγω της «άρνησης της αλυσίδας καφέ να διαπραγματευτεί για τις αλλαγές στις πολιτικές Pride διακόσμησης, και την παράνομη εκστρατεία κατάργησης των συνδικάτων που επηρεάζει τα κουήρ εργαζόμενα άτομα».

Εκπρόσωπος της Starbucks δήλωσε στο PinkNews: «Η Workers United συνεχίζει να διαδίδει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις παροχές, τις πολιτικές και τις διαπραγματευτικές μας προσπάθειες – μια τακτική που χρησιμοποιείται για να διχάσει φαινομενικά τους εταίρους μας και να αποπροσανατολίσει από την αποτυχία τους να ανταποκριθούν στις διαπραγματεύσεις για περισσότερα από 200 καταστήματα.

«Ζητάμε συγγνώμη από τους πελάτες μας που μπορεί να βιώσουν κάποιου είδους ταλαιπωρία σε αυτά τα σημεία και ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να βρουν οποιοδήποτε από τα περισσότερα από 9.000 καταστήματά μας που είναι ανοιχτά σε κοντινή απόσταση χρησιμοποιώντας τον εντοπισμό καταστημάτων που είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο ή μέσω της εφαρμογής για κινητά Starbucks».

Σε μεταγενέστερο tweet, η Starbucks Workers United τόνισε επίσης ότι το προσωπικό που απεργεί αγωνίζεται για σταθερό ωράριο, υγεία, ασφάλεια και προστασία από τις διακρίσεις, μεταξύ άλλων αιτημάτων για τα εργασιακά δικαιώματα.

Το κατάστημα του Σιάτλ, το οποίο ηγείται της πανεθνικής απεργίας, δημοσίευσε την Πέμπτη (22 Ιουνίου) μια επιστολή διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «αθέμιτες εργασιακές πρακτικές» της εταιρείας.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Αναλαμβάνουμε συλλογική δράση ως απάντηση στην παράνομη απόφαση της εταιρείας να αλλάξει ή να τερματίσει μονομερώς τις πολιτικές διακόσμησης των καταστημάτων με Pride στοιχεία, χωρίς να διαπραγματευτεί με το συνδικάτο μας.

«Απεργούμε επίσης για πολυάριθμες άλλες αθέμιτες εργασιακές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της άρνησης της εταιρείας να διαπραγματευτεί για μια πρώτη σύμβαση εργασίας».

Αρκετές άλλες καφετέριες ακολούθησαν το παράδειγμα του Σιάτλ, με μια καφετέρια Starbucks στη Νεμπράσκα και τέσσερα καταστήματα στο Ιλινόις να προβαίνουν επίσης σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το Σάββατο (24 Ιουνίου), η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Erin Reed ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία της ίδιας και της αρραβωνιαστικιάς της, της πρωτοπόρου τρανς εκπροσώπου της Μοντάνα Zooey Zephyr, να «στέκονται αλληλέγγυες» με την Starbucks Workers United και να κρατούν τα μπλουζάκια της ομάδας.

Το 2022, η Starbucks κατηγορήθηκε ότι απείλησε να αφαιρέσει την κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης που επιβεβαιώνει το φύλο για το τρανς προσωπικό, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμάχης της με την Starbucks Workers United, κατηγορία που ο όμιλος καφέ αρνήθηκε.