Ηνωμένο Βασίλειο: Ξανά στο τραπέζι η απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής

20/10/2023
από
Η βρετανική κυβέρνηση φέρνει ξανά στο προσκήνιο την απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής, μετά από τις πολλές αντιδράσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και ορισμένων βουλευτών και Υπουργών της. 

Την Πέμπτη (19 Οκτωβρίου), στο πρωτοσέλιδο των Times, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Rishi Sunak θα παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο στην Ομιλία του Βασιλιά στις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο θα η «θεραπεία» μεταστροφής θα είναι ποινικό αδίκημα.

Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Sunak σχεδίαζε να απορρίψει το νομοσχέδιο λόγω υποτιθέμενων ανησυχιών σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να είχε σε εκπαιδευτικούς, γονείς και θεραπευτές που εργάζονται με τρανς παιδιά.

Μιλώντας στο PinkNews, η πρώην κυβερνητική σύμβουλος για θέματα ισότητας και επιζήσασα της «θεραπείας» μεταστροφής, Jayne Ozanne δήλωσε ότι είναι «χαρούμενη» με την αλλαγή στάσης του πρωθυπουργό, αλλά είναι αρκετά ανήσυχη με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, «ανησυχεί ότι το να αναγκάζονται τα θύματα να αποδείξουν τη βία που δέχονται, σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα είναι αρκετά επιφανειακό».

Η Ozanne δήλωσε επίσης: «Όλες οι “θεραπείες” μεταστροφής είναι καταναγκαστικές, αλλά η απόδειξή τους, ρίχνει το βάρος στο θύμα και αφήνει τους δράστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

«Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για μια κυνική κίνηση για να αποφευχθεί η απώλεια ψήφων, παρά για μια πραγματική προσπάθεια να προστατευτούν οι ζωές των ΛΟΑΤ+ ατόμων».

Η απαγόρευση έχει ήδη αργήσει να θεσμοθετηθεί, με την Theresa May να υπόσχεται το νομοσχέδιο το 2018, πέντε χρόνια πριν. Μετά, ο Boris Johnson το ανέβαλε, και όταν αποφάσισε να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο, εξαίρεσε τα τρανς άτομα, με αποτέλεσμα τη δημόσια κατακραυγή.

Έκτοτε, συμβαίνουν συνεχώς καθυστερήσεις. Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι σχεδιάζει ένα σχέδιο νόμου «σύντομα», αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί.
Δες και αυτό!