Ηνωμένο Βασίλειο: Ένα από τα χειρότερα μέρη για τα τρανς άτομα

108
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα μια ευρωπαϊκής ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται ως ένα από τα χειρότερα μέρη στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία για να είναι κάποιο άτομο τρανς.

Το δίκτυο Transgender Europe (TGEU) δημοσίευσε τον Χάρτη Τρανς Δικαιωμάτων για το 2023, ο οποίος απεικονίζει το νομικό πλαίσιο σε 49 χώρες στην Ευρώπη και πέντε στην Κεντρική Ασία.

Οι χώρες κατατάσσονται σε έναν χρωματικά κωδικοποιημένο χάρτη, με έξι νομικές κατηγορίες: νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, άσυλο, εγκλήματα / ρητορική μίσους, έλλειψη διακρίσεων, υγεία και οικογένεια.

Η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου, και συμπεριλαμβάνει νόμους και πολιτικές για τη νομική αναγνώριση φύλου, το άσυλο και τη ρητορική μίσους.

Πριν από ένα χρόνο, η χώρα δημοσίευσε το σχέδιο δράσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, το οποίο περιλαμβάνει τον τερματισμό των διακρίσεων στην αιμοδοσία, την εκπαίδευση της αστυνομίας σε σχέση με τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, και την «κατάλληλη και αμερόληπτη» υγειονομική περίθαλψη για τα τρανς άτομα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερη θέση σε σχέση με τα τρανς δικαιώματα. Η Ιρλανδία, η Ολλανδία, και η Πορτογαλία βρίσκονται σε ανώτερη θέση.

Ορισμένες από τις χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία περιλαμβάνουν τη Ρωσία, που την Τουρκία, καθώς και την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει τον τίτλο του «προοδευτικού ηγέτη»

Η υπεύθυνη έρευνας της TGEU Freya Watkins δήλωσε σχετικά με τα στοιχεία, τα οποία καλύπτουν τα τελευταία 10 χρόνια:

«Τελικά, η νομοθεσία δεν σημαίνει τίποτα χωρίς εφαρμογή. Την περασμένη δεκαετία παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρατών που συμπεριέλαβαν την ταυτότητα φύλου στους νόμους για την προστασία του ασύλου, αλλά, στην πράξη, πολλές χώρες εξακολουθούν να απογοητεύουν τους τρανς άτομα που αιτούνται για άσυλο», δήλωσε η υπεύθυνη της οργάνωσης.

Η χαμηλή βαθμολογία του Ηνωμένου Βασιλείου για τα τρανς δικαιώματα έρχεται λίγο μετά τα αντί-τρανς σχόλια στο φετινό συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος. Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak είχε δηλώσει: «Ο άνδρας είναι άνδρας και η γυναίκα είναι γυναίκα, είναι απλά κοινή λογική».

Επιπλέον, το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός βιντεοσκοπήθηκε κρυφά να χλευάζει τρανς άτομα, σε πλάνα που μοιράστηκε αποκλειστικά με το PinkNews.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση στις 5 Οκτωβρίου έδειξαν ότι τα τρανσφοβικά εγκλήματα μίσους στην Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκαν κατά 11%. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, η άνοδος αυτή ενδεχομένως να οφείλεται εν μέρει σε αντί-τρανς πολιτικούς.