Ινδία: Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αγωνίζονται για έναν ασφαλή διαδικτυακό χώρο

31/01/2024
από
Η αυτοκτονία ενός 16χρονου ατόμου στην Ινδία, που έπεσε θύμα διαδικτυακής κακοποίησης μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του με σάρι και μακιγιάζ, έχει αυξήσει τις εκκλήσεις προς τα πιο γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προστατεύσουν καλύτερα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της χώρας.

Ενώ η λοατκιφοβία είναι ήδη έντονη στην καθημερινότητα των κουήρ ατόμων στην Ινδία, υπάρχει και αυξάνεται και στον διαδικτυακό κόσμο. Για την έκρηξη των ομοτρανσφοβικών σχολίων και επιθέσεων, οι ακτιβιστές κατηγορούν τον αδύναμο και ελλιπή έλεγχο του περιεχομένου.

«Στην Ινδία, η διαδικτυακή κακοποίηση που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργοί, κυρίως στο Instagram, είναι διάχυτη και περιλαμβάνει απειλές θανάτου, ρητορική μίσους, απειλές βιασμού, εκφοβισμό και άλλες μορφές παρενόχλησης», δήλωσε ο Jeet, ιδρυτής του Yes, We Exist, μιας ομάδας υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ στο Instagram.

Η εκτεταμένη κακοποίηση επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, οδηγώντας ορισμένα στην αυτολογοκρισία, στον περιορισμό των διαδικτυακών δραστηριοτήτων ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, στο ενδεχόμενο αυτοτραυματισμού, δήλωσε ο Jeet, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα όνομα.

Ενώ υπάρχει νομική προστασία, η διερεύνηση των καταγγελιών είναι αργή και οι καταδίκες για κακοποίηση είναι σπάνιες, πρόσθεσε.

Ακόμη και αν εταιρείες όπως το Instagram έχουν αυστηρά διατυπωμένες πολιτικές για τη ρητορική μίσους, οι ακτιβιστές λένε ότι η Meta υπολείπεται στην επιβολή της νομοθεσίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή της για την προστασία των μειονοτήτων.

«Η Meta ισχυρίζεται ότι διαθέτει έμπειρους συντονιστές περιεχομένου που εξετάζουν αυτά που ανεβαίνουν σε πολλές ινδικές γλώσσες, ότι επενδύει σημαντικά στη βελτίωση των υφιστάμενων συστημάτων και διαδικασιών και δεσμεύεται να διατηρεί όλους τους χρήστες ασφαλείς», δήλωσε ο Jeet.

«Ωστόσο, τα λόγια αυτά αλλά και η δέσμευση, φαίνονται ανούσια στους κουήρ χρήστες του Instagram».

Η αυτοκτονία του 16χρονου Priyanshu Yadav, το οποίο δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το μακιγιάζ, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, με τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να δέχονται αυξανόμενες πιέσεις για την καλύτερη προστασία των χρηστών τους από λεκτική κακοποίηση και σωματικές απειλές.

Το Yadav ονειρευόταν να γίνει influencer -είχε συγκεντρώσει περίπου 17.000 followers στο Instagram όσο ήταν ζωντανό, αριθμός που έκτοτε διπλασιάστηκε- αλλά τα ομοφοβικά σχόλια που δέχτηκε ήταν μάλλον πολύ έντονα για το ίδιο, όπως ισχυρίστηκαν και άλλοι ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργοί περιεχομένου.

Η αστυνομία δεν εξέδωσε ούτε σχόλια ούτε αποκάλυψε τα αίτια της αυτοκτονίας του Yadav, λέγοντας ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση, ενώ η μητέρα του εξέφρασε την ανησυχία της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την διαδικτυακή κακοποίηση που είχε αντιμετωπίσει το παιδί της.

Μετά από έρευνες που έχουν αποδείξει ότι τα social media έχουν αποτύχει στον περιορισμό του λοατκιφοβικού κακοποιητικού περιεχομένου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία (#SecureOurSocials) η οποία καλεί τη Meta, να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τους ΛΟΑΤΚΙ+ χρήστες από τη διαδικτυακή παρενόχληση.




Δες και αυτό!