Εκστρατεία για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα social media

24/01/2024
από
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία η οποία καλεί την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Meta, να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τους ΛΟΑΤΚΙ+ χρήστες από τη διαδικτυακή κακοποίηση.

Η εκστρατεία #SecureOurSocials απαιτεί από τη Meta να κάνει ό,τι περνάει από χέρι της ώστε να επιβεβαιώσει την ασφάλεια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δείχνοντας έτσι τον δρόμο και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Πέρυσι, μια έρευνα που διεξήχθη από την οργάνωση GLAAD, έδειξε ότι όλες οι μεγάλες πλατφόρμες έχουν αποτύχει στην προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

«Αποφασίζουν ενεργά και σκόπιμα χιλιάδες φορές την ημέρα να ερμηνεύουν το υλικό αυτό ως επιτρεπτό», αναφέρεται στην έρευνα της GLAAD.

Τώρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά από τη μεγαλύτερη εταιρία κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, να δείξει υπευθυνότητα.

Βασιζόμενη σε σχετικές έρευνες διάφορων οργανώσεων, η εκστρατεία συμπέρανε ότι η διαδικτυακή στόχευση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα social media έχει πολλές «offline επιπτώσεις».

Η οργάνωση διαπίστωσε ότι τα σώματα ασφαλείας στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τυνησία χρησιμοποίησαν κοινωνικές πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram για να συγκεντρώσουν στοιχεία, να παγιδεύσουν και να διώξουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε συνέντευξη από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τα οποία ανέφεραν ότι έχουν βιώσει παρενόχληση, κακοποίηση και outing σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram.

Πολλά δήλωσαν ότι έχασαν τη δουλειά τους, ότι υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία, όπως πρακτικές «θεραπειών» μεταστροφής, ότι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο διαμονής ή ακόμη και να εγκαταλείψουν τη χώρα, και ότι αντιμετώπισαν ακραίες δυσκολίες στην ψυχική τους υγεία ως αποτέλεσμα της διαδικτυακής στοχοποίησης.

Η εκστρατεία #SecureOurSocials της οργάνωσης έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη Meta να είναι πιο υπεύθυνη για τους χρήστες της και πιο διαφανής, δημοσιεύοντας δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών.

Ενώ οι πολιτικές και οι όροι χρήσης της Meta απαγορεύουν πολλές μορφές διαδικτυακής κακοποίησης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποδεικνύει ότι η εταιρεία συχνά υπολείπεται.

Η οργάνωση σημειώνει ότι το Facebook και το Instagram επιτρέπουν συχνά την παραμονή περιεχομένου που στοχεύει άμεσα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, παρά το γεγονός ότι παραβιάζει τις πολιτικές της μητρικής εταιρείας, αλλά σπεύδουν να κλείσουν αναρτήσεις και λογαριασμούς που καταγράφουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εκφράζουν υποστήριξη στην Παλαιστίνη.

Σχολιάζοντας την έναρξη της εκστρατείας, η αναπληρώτρια διευθύντρια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Rasha Younes, δήλωσε: «Ως η μεγαλύτερη εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, η Meta θα έπρεπε να είναι παγκόσμιος ηγέτης στο να καταστήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασφαλή για όλα».




Δες και αυτό!