Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας: Τι σημαίνει να αυτοπροσδιορίζεσαι ως bi;

238
Τα bi άτομα είναι ένα μεγάλο μέρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αποτελώντας περίπου πάνω από το 50% των ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αλλά όσα άτομα αυτοπροσδιορίζονται ως bi μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν έντονο στίγμα αλλά και συνεχόμενες ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Προς τιμήν της Ημέρας Ορατότητας της Αμφισεξουαλικότητας (23 Σεπτεμβρίου), παραθέτουμε ορισμένες πληροφορίες που μπορεί να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της αμφισεξουαλικότητας.

Τι είναι η αμφισεξουαλικότητα;

Σύμφωνα με το Human Rights Campaign: «Ένα bi άτομα είναι κάποιο που μπορεί να έλκεται από περισσότερα από ένα φύλα και μελέτες δείχνουν ότι περίπου η μισή ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αυτοπροσδιορίζεται ως bi».

Φυσικά, οι ορισμοί δεν είναι ποτέ 100% ακριβείς όταν  μιλάμε για διάφορες σεξουαλικές ταυτότητες καθώς πολλές τείνουν να τις περιορίζουν. Όπως και το φύλο έτσι και η σεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα, και η bi ταυτότητα βρίσκεται και ταξιδεύει κάπου μέσα σε αυτό.

Δυστυχώς υπάρχει έντονη αρνητικότητα γύρω από τη bi ταυτότητα καθώς πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, αυτός ο ψευδής ισχυρισμός επιδεινώνει το γεγονός ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ανισότητες στην υγεία των ατόμων που είναι bi.

Πόσο συχνή είναι η αμφισεξουαλικότητα;

Είναι αρκετά συχνή. Και πάλι να τονίσουμε ότι τα στατιστικά είναι κι αυτά περιοριστικά καθώς ακολουθούν άτομα που έχουν κάνει coming out και που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους έρευνες.

Σύμφωνα με έρευνα της Gallup, περίπου το 60% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις ΗΠΑ αυτοπροσδιορίζονται ως bi. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 4% όλων των Αμερικανών είναι bi.

Συγκεκριμένα, η νεότερες γενιές (Z, millennials και X) είναι πιο πιθανό να κάνουν coming out ως bi, σε σύγκριση με μεγαλύτερα άτομα, τα οποία είναι πιο πιθανό να αυτοπροσδιορίζονται ως γκέι ή λεσβίες.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι cis γυναίκες είναι πιο πιθανό να αυτοπροσδιορίζονται ως bi από τους cis άνδρες.

Τα τρανς άτομα αλλά και τα μη λευκά άτομα αποτελούν επίσης ένα μεγάλο μέρος της bi κοινότητας. Πολλά μη λευκά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ΗΠΑ αυτοπροσδιορίζονται ως bi – πάνω από το 40%, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του HRC.

Τι να διαβάσετε εάν θέλετε να κάνετε coming out ως bi;

Το HRC έχει αναπτύξει έναν οδηγό για να βοηθήσει τα άτομα να κάνουν coming out ως bi.

«Ως bi άτομα αντιμετωπίζουμε πολλά στερεότυπα σχετικά με τη σεξουαλικότητά μας, αποκλειόμαστε από ΛΟΑΤΚΙ+ χώρους και συχνά είμαστε αόρατα – προκλήσεις που μπορεί να κάνουν το coming out μια περίπλοκη διαδικασία», γράφει η οργάνωση.

Δείτε τον οδηγό εδώ.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα bi άτομα είναι λιγότερο πιθανό να είναι out στο ιατρικό προσωπικό. Το HRC έχει μάλιστα συντάξει έναν οδηγό με τον τίτλο «Coming Out as Bisexual to Your Doctor» με σκοπό να βοηθήσει στην προσέγγιση του θέματος.

Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε μια παρόμοια αντίστοιχη έρευνα και στο ελληνικό πλαίσιο, καθώς η αμφισεξουαλικότητα είναι αρκετά αόρατη ειδικά στον δημόσιο λόγο. Φτάνει μόνο να σκεφτούμε (εμείς οι λεγόμενες νεότερες γενιές) πόσα άτομα από τα σχολικά μας χρόνια αυτοπροσδιορίζονται ως bi. Από τη δική μας εμπειρία, είναι σίγουρα πολλά!

Για το τέλος ας δούμε μερικές διασημότητες που αυτοπροσδιορίζονται ως bi+ να στέλνουν ένα μήνυμα για τη συγκεκριμένη ημέρα: