ILGA Europe: ο χάρτης των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων για το 2023

11/05/2023
από
Η ΛΟΑΤΚΙ+ ευρωπαϊκή οργάνωση, ILGA Europe, εξέδωσε το Rainbow Europe Map του 2023, έναν χάρτη που κατατάσσει τις χώρες της Ευρώπης με βάση τις ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες και δικαιώματα της κάθε χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση.

Η οργάνωση αναφέρει ότι σε πολλές χώρες έχουν γίνει αρκετές νομοθετικές αλλαγές με αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην αντίστοιχη χώρα. Παρά τους αυξανόμενους πολέμους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε αρκετά γεωγραφικά μέρη, η ILGA επισημαίνει ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα που αυξάνουν την ισότητα.

Ολόκληρο το κείμενο για την κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στις επιμέρους χώρες, λέει:

«Παρά τις έντονες επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε αρκετές χώρες, η ισότητα εξακολουθεί να προωθείται σε όλη την Ευρώπη.

Ενώ ο δημόσιος διάλογος γίνεται όλο και πιο πολωμένος και βίαιος, ιδίως κατά των τρανς ατόμων, η πολιτική αποφασιστικότητα για την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων αποδίδει καρπούς. Τα μεγαλύτερα κέρδη στον χάρτη αφορούν χώρες που εισήγαγαν τη νομική αναγνώριση του φύλου χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο αυτοδιάθεσης. Τους τελευταίους 12 μήνες οι απαγορεύσεις του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων των ίντερσεξ ατόμων (IGM – Intersex Genital Mutilation) ανεβάζουν επίσης τις χώρες στην κατάταξη.

Η Ισπανία έκανε άλμα έξι θέσεων στην τέταρτη θέση με την εισαγωγή του LGR μαζί με το κριτήριο της αυτοδιάθεσης, παράλληλα με την απαγόρευση του IGM, ενώ η Φινλανδία εισήλθε στην πρώτη δεκάδα, και πάλι με άνοδο έξι θέσεων, με τον ίδιο τρόπο. Η Ελλάδα ανέβηκε επίσης τέσσερις θέσεις με την απαγόρευση του IGM.

Η ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου περιλαμβάνονται στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων και/ή των εγκλημάτων μίσους, γεγονός που ανεβάζει το Βέλγιο, την Ισλανδία και τη Μολδαβία στον πίνακα μαζί με την Ισπανία.

Η Μολδαβία έκανε άλμα 14 θέσεων, επειδή ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου έχουν συμπεριληφθεί θετικά στη νομοθεσία που καλύπτει την απασχόληση, την εκπαίδευση, την παροχή αγαθών και υπηρεσιών, την υγεία, τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους.

Η Σλοβενία και η Ελβετία άλλαξαν θέσεις. Και οι δύο χώρες εισήγαγαν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και την κοινή τεκνοθεσία. Η Ελβετία επιτρέπει επίσης την ιατρικώς υποβοηθούμενη γονιμοποίηση για τα ζευγάρια. Η Κροατία επίσης ανέβηκε μία θέση με την εισαγωγή της υιοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια».

 

ILGA-Europe's Rainbow Map 2023 showing 0-100% scores of 49 European countries in green, yellow and red colors

Η θέση της Ελλάδας

Ο Rainbow χάρτης και δείκτης κατατάσσει 49 ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις αντίστοιχες νομικές και πολιτικές πρακτικές τους για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, με σκορ από 0-100%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση με το σκορ να βρίσκεται στο 57%. Η οργάνωση αναφέρει τις υπάρχουσες νομοθεσίες με βάση τις οποίες η Ελλάδα κατέχει τη συγκεκριμένη θέση. Επίσης, προτείνει νομοθετικές αλλαγές με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στην χώρα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

  • Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας στο γάμο.
  • Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση του φύλου ώστε να βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό χωρίς την απαίτηση διαζυγίου και να περιλαμβάνει την πρόσβαση των non-binary ατόμων.
  • Συγκεκριμένη συμπερίληψη όλων των πλευρών των ταυτοτήτων (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου) στη νομοθεσία και πολιτικές που απαγορεύουν τις διακρίσεις στην εκπαίδευση και την υγεία.
  • Επισημοποίηση πολιτικών ή/και άλλων θετικών μέτρων για το άσυλο που περιέχουν ρητή αναφορά όλων των SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου).



Δες και αυτό!