Η ζωή είναι γυναίκα: Πέντε προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο

05/10/2021
Κάθε γυναίκα έχει τη δική της, ξεχωριστή και δυναμική ιστορία. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν κι εκείνες που έκαναν ένα βήμα παραπάνω, και χάραξαν τον ρου της ανθρωπότητας με τόσο μοναδικό τρόπο, που το όνομά τους χαράχτηκε ανεξίτηλα στη συνείδησή μας.

Χέντι Λαμάρ

Μέσα από τους κινηματογραφικούς της ρόλους, αυτή η ιέρεια της Χρυσής Οθόνης ήταν μπροστά από την εποχή της -και υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτή την παραδοχή. Πέρα από τις μοναδικές ηρωίδες που ενσάρκωνε με πλήρη αφοσίωση, ήταν και εφευρέτρια. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η Λαμάρ μαζί με τον συνθέτη George Antheil κατασκεύασαν ένα σύστημα που χρησιμοποιούσε ραδιοφωνικές συχνότητες. Αυτή η εφεύρεση απέτρεπε τον εντοπισμό συμμαχικών πλοίων από τορπίλες των δυνάμεων του Άξονα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται και σε σύγχρονες συσκευές, χρίζοντας τη δημοφιλή ηθοποιό Μητέρα του Wi-Fi. Αν και η προσφορά της αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα και μέσα από δύσκολες συνθήκες, η Λαμάρ έμεινε στην ιστορία για δύο λόγους: ως η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου, και ως η πιο σημαντική επιστήμονας του Εικοστού Αιώνα.

Η Χέντι Λαμάρ

Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ

Γεννημένη το 1820 στη Φλωρεντία, η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ ήταν νοσοκόμα που περιέθαλπτε τους Βρετανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου. Ο τρόπος που φρόντιζε τους πληγωμένους άνδρες ήταν τόσο καινοτόμος, που ήταν αδύνατον να περάσει απαρατήρητη. Το 1860 ίδρυσε το Nightingale School of Nursing. Εκεί, δίδασκε μελλοντικές νοσοκόμες και μαίες για τον σωστό τρόπο περίθαλψης ασθενών, και τιμήθηκε από το Τάγμα της Αξίας για την προσφορά της -ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε μια τέτοια διάκριση. Μέσω των σύγχρονων για την εποχή τεχνικών της, επηρέασε τις νοσηλευτικές πρακτικές που ακολουθούνται και στην εποχή μας, ενώ οι στατιστικές της έρευνες άλλαξαν για πάντα τους τρόπους λειτουργίας των κλινικών. Το όνομά της είναι συνυφασμένο με την αρωγή και τη φροντίδα, και η παρακαταθήκη της εμπνέει τους επιστήμονες υγείας μέχρι και σήμερα.


Νίνα Σιμόν

Μια από τις προσωπικότητες που ταυτίστηκε με το κίνημα κατά του ρατσισμού, ήταν και η τραγουδίστρια Νίνα Σιμόν. Η καριέρα της ξεκίνησε το 1958, και το κοινό θαύμασε τον μοναδικό τρόπο που πάντρευε τα gospel ακούσματα με τις αρμονίες του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Οι δίσκοι της πουλήθηκαν κατά εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ ξεσήκωνε τα πλήθη με τον πύρινο λόγο της και τις ακτιβιστικές της συναυλίες. Η φωνή της έδινε φωνή στους μαύρους της Αμερικής, και ιδίως στις γυναίκες για τις οποίες υπήρξε έμπνευση. Το έργο της είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους μουσικούς του σήμερα, αλλά και για τους ακτιβιστές, για τους οποίους αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και έμπνευση για ένα καλύτερο αύριο. Το ταλέντο της είναι μια σπάνια κληρονομιά που έχει μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία.

Η Νίνα Σιμόν το 1970

Μάργκαρετ Χάμιλτον

Μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και μαθηματική διάνοια, η Μάργκαρετ Χάμιλτον μας έστειλε -κυριολεκτικά- στο φεγγάρι. Μέσω του προγράμματος που κωδικοποίησε η ίδια για την αποστολή Apollo 11, έγινε το άτομο-κλειδί για την επιτυχή προσελήνωση του διαστημόπλοιου. Το έργο της ήταν καθοριστικής σημασίας για μια τέτοιου είδους επιχείρηση, μιας και ήταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος πάτησε στον φυσικό μας δορυφόρο. Με δεκάδες βραβεύσεις και διακρίσεις από την επιστημονική κοινότητα, η Χάμιλτον αποτελεί έμπνευση για όλες τις γυναίκες του πλανήτη. Το αδάμαστο πνεύμα της και η αφοσίωσή της, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι γυναίκες μπορούν, και πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή.


Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας

Γεννημένη ως Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ το 1961, και με τη φιλανθρωπική της δράση να εμπνέει την ανθρωπότητα ως σήμερα, η Πριγκίπισσα του Λαού ήταν σύμβολο καλοσύνης. Με λιγοστή εκπαίδευση για τα δεδομένα της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας, παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Κάρολο και έγινε το πρόσωπο της επικαιρότητας για τα επόμενα χρόνια. Η ευαισθησία που έδειξε για τα άτομα με τον ιό του HIV/AIDS, την έκανε αγαπητή ακόμα και στους πιο καχύποπτους. Στα χρόνια που βρισκόταν στο παλάτι, αλλά και μετά το διαζύγιό της, λάμβανε διακρίσεις από τις σημαντικότερες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Η απλότητα και η ειλικρίνεια ήταν από τα μεγαλύτερα ατού της, ενώ με τον απρόσμενο θάνατό της σκόρπισε θλίψη σε όλη την υφήλιο. Τα Diana Awards είναι αφιερωμένα στη μνήμη της, και απονέμονται σε νέους ανθρώπους που με τη δράση τους αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Νταϊάνα ανταλλάσσει χειραψία με άνδρα που νοσεί με HIV/AIDS, το 1987

Μελίτα Σκαμπώ

Η Drag Queen της καρδιάς σας, τώρα και στο antivirus! Τα άρθρα μου κινούνται ανάμεσα στην κωμωδία και στην φάρσα, με τις αναλαμπές σοβαρότητας να είναι σπάνιες. Διαβάστε με δική σας ευθύνη και μην ξεχνάτε ότι η αλεπού κι αν κρύβεται, προβάλλει η ουρά της. Έχω και σελίδα στο Facebook, βρείτε με κι εκεί (κάνω αραιές αναρτήσεις, αλλά μαζεύω likes).




Δες και αυτό!