Ο δικαστής ενέκρινε το νόμιμο όνομα και φύλο της 15χρονης τρανς Zaya Wade, την Παρασκευή που μας πέρασε.

Η Zaya πρωτοεμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια, όταν ο θρύλος του μπάσκετ Dwyane Wade αποκάλυψε στο The Ellen DeGeneres Show ότι αυτός και η σύζυγός του, η ηθοποιός Gabrielle Union, είναι «περήφανοι γονείς ενός ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιού» αναφερόμενος στην τότε 12χρονη Zaya.

Οι γονείς ήταν υποστηρικτικοί σε όλη τη διάρκεια, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, και έδειξαν αυτή την υποστήριξη ξανά σε μια ομιλία που έκαναν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Wade και η Union έκαναν πρόσφατα μια ισχυρή ομιλία για την κόρη τους και το ταξίδι που διανύουν όλα τα τρανς νεαρά άτομα στηνν Αμερική αυτή τη στιγμή, στα NAACP Image Awards. Το ζευγάρι κέρδισε το βραβείο του Προέδρου στην τελετή.

Ο Wade ξεκίνησε λέγοντας πόσο περήφανος είναι και πόσο θαυμάζει την κόρη του, που βγαίνει στον κόσμο κάθε μέρα ως το πρόσωπο που είναι. «Μου έμαθες ότι η επικοινωνία με το στόμα μου δεν είναι αρκετή. Πρέπει, επίσης, να επικοινωνήσω με τα δύο μου αυτιά, και τα δύο μου μάτια. Ως πατέρας σου, η δουλειά μου δεν είναι να δημιουργήσω μια εκδοχή του εαυτού μου ή να κατευθύνω το μέλλον σου. Ο ρόλος μου είναι να είμαι διευκολυντής των ελπίδων, των επιθυμιών σας, των ονείρων σου. Zaya, με έκανες καλύτερο άνθρωπο, απλώς με το να είσαι αυτή που γεννήθηκες, το κοριτσάκι μας, η Zaya Wade».

Η Union μίλησε στη συνέχεια, λέγοντας ότι το βραβείο ήταν ταπεινό, αλλά ότι τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε, όχι μόνο για κάποιους, αλλά «για όλους τους ανθρώπους μας».

«Ας αναφέρουμε μόνο μερικές σκληρές αλήθειες», είπε η Union. «Η διασταύρωση των δικαιωμάτων των Μαύρων και των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, των τρανς και των gender non-conforming ατόμων συνεχίζει να είναι σκληρή».

«Ακόμη και όταν απαιτούμε ισότητα από τα βάθυ της ψυχής μας, αποτυγχάνουμε συνεχώς να επεκτείνουμε τη συνηγορία μας για να προστατεύσουμε ορισμένους από τους πιο ευάλωτους ανάμεσά μας», συνέχισε. «Τρανς μαύρα άτομα στοχοποιούνται, τρομοκρατούνται και κυνηγούνται σε αυτή τη χώρα. Κάθε μέρα, παντού. Και σπάνια ακούγεται κάτι για αυτό».

«Αυτή είναι μια συζήτηση που αξίζει να γίνει με τρόπους που μπορούν πραγματικά να χτίσουν γέφυρες, σωστά; Αυτό δεν φουντώνει τις φλόγες του μίσους ή του διχασμού. Αυτό δεν επιτρέπει στους νομοθέτες ή στα συστήματα δικαιοσύνης να κοιτάζουν από την άλλη πλευρά, όταν οι μαύροι τρανς άνθρωποι δέχονται επίθεση», είπε. «Αυτό δεν οδηγεί περισσότερους νέους να μισούν τον εαυτό τους ή να βλάπτουν τον εαυτό τους. Αυτό δεν κοστίζει στους ανθρώπους τη ζωή τους».