Η Βρετανική κωπηλασία αποκλείει τα τρανς άτομα

07/08/2023
από
Η βρετανική κωπηλασία επιβεβαίωσε ότι οι τρανς γυναίκες δεν θα επιτρέπεται να αγωνίζονται στην “κατηγορία των γυναικών” στις διοργανώσεις της.

Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι η αλλαγή της πολιτικής έρχεται μετά από “εκτεταμένη και συνεχή έρευνα”.

Αντ’ αυτού, τα τρανς και non binary άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται σε μια “ανοιχτή” κατηγορία σε ανταγωνιστικές εκδηλώσεις.

Οι διοργανωτές θα προσφέρουν επίσης μια μικτή κατηγορία, αρκεί το μισό πλήρωμα να πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές της κατηγορίας γυναικών.

“Η βρετανική κωπηλασία έχει δεσμευτεί να προωθεί ένα περιβάλλον στο οποίο η κωπηλασία είναι προσβάσιμη και συμπεριληπτική, και να διασφαλίζει ότι παρέχουμε ευκαιρίες για όλα τα άτομα. Για να το επιτύχουμε αυτό με δίκαιο τρόπο, πρέπει να καθορίσουμε συνθήκες ανταγωνισμού που να εγγυώνται δίκαιο και ουσιαστικό ανταγωνισμό, θέτοντας τους απαραίτητους και αναλογικούς περιορισμούς στην καταλληλόλητα των αθλητών”. αναφέρει ανακοίνωση του διοικητικού σώματος.

Οι τρανς γυναίκες επιτρεπόταν προηγουμένως να αγωνίζονται στη γυναικεία κατηγορία, αν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους παρέμεναν κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο για τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως ορίζει η διοργάνωση.

Τον Μάρτιο, η Παγκόσμια Κωπηλασία άλλαξε την πολιτική της για να μειώσει το επιτρεπόμενο επίπεδο τεστοστερόνης – αν και οι τρανς γυναίκες εξακολουθούν να επιτρέπεται να αγωνίζονται στη γυναικεία κατηγορία σε ορισμένες χώρες.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της βρετανικής κωπηλασίας την ευθυγραμμίζουν και με άλλους διοικητικούς οργανισμούς, όπως η βρετανική ποδηλασία και ο παγκόσμιος στίβος, οι οποίοι έχουν εφαρμόσει παρόμοιους περιορισμούς για τις τρανς αθλήτριες.
Δες και αυτό!