Η Βρετανική Ιατρική Ένωση (British Medical Association, BMA) ορίζει ότι τα τρανς και τα non-binary άτομα πρέπει να είναι σε θέση να δηλώσουν τα ίδια το φύλο τους.
Χωρίς ιατρική διάγνωση
Οι τρανς και οι non-binary άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να αυτοπροσδιορίζονται ως προς το φύλο τους, χωρίς την ανάγκη ιατρικής διάγνωσης, αναφέρει η Βρετανική Ιατρική Ένωση.
Η Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA) καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα των τρανς και των non-binary ατόμων. Η διασφάλιση αφορά στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Η επαγγελματική ‘Ενωση των Ιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρασε την ιστορική πρόταση στην Ετήσια Συνάντηση Αντιπροσώπων (ARM).
Η πρόταση της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης (BMA) στηρίζει:
- Τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου για τα τρανς και τα non-binary άτομα.
- Τη συνεχιζόμενη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που σχετίζεται με το φύλο για άτομα κάτω των 18 ετών.
- Την πρόσβαση για τα τρανς άτομα σε υγειονομική περίθαλψη με ρυθμίσεις «κατάλληλες για την ταυτότητα του φύλου τους.»
- Τη διασφάλιση ότι τα τρανς άτομα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χώρους σύμφωνα με την ταυτότητα του φύλου τους.
Ξεκάθαρη θέση υπέρ του αυτοπροσδιορισμού
«Εμείς, ως γιατροί, είμαστε σε μια μοναδική θέση. Μας ζητείται να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στις φυλομεταβάσεις των ανθρώπων» , δήλωσε η δρ. Grace Allport. Η δρ. Allport μίλησε υπέρ της πρότασης της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης στην Ετήσια Συνάντηση Αντιπροσώπων.
«Ελπίζω, η απόφαση της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης (BMA) να κάνει τους γιατρούς να σκεφτούμε τι προσπαθούμε να κάνουμε εδώ» , πρόσθεσε. «Και ελπίζω ότι οι γιατροί που ενδιαφερόμαστε για την παροχή θεραπείας, όπως ορμόνες, θα δούμε ότι έχουμε την υποστήριξη της ιατρικής κοινότητας.»
Ο νόμος ακόμη ορίζει υποχρεωτικά τη ιατρική διάγνωση
Επί του παρόντος, οι ενήλικοι άντρες και οι γυναίκες, που θέλουν να διορθώσουν νομικά το φύλο τους στα επίσημα έγγραφά τους (μια διαδικασία που έχει ρυθμιστεί με νόμο από το 2004, GRA), καλούνται να έχουν ιατρική διάγνωση δυσφορίας φύλου.
Η μεταρρύθμιση του GRA και η άρση της ανάγκης για τους τρανς ανθρώπους να έχουν ιατρική διάγνωση, για να αναγνωριστεί νομικά το φύλο τους, προτάθηκε από την τότε πρωθυπουργό, Theresa May, το 2017.
Ωστόσο, παρά την τεράστια δημόσια διαβούλευση, για πιθανές μεταρρυθμίσεις το 2018, και παρά τις σχετικές αναφορές νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει ούτε τα αποτελέσματα ούτε έχει ανακοινώσει σχέδιο για μεταρρύθμιση.
Η Allport, η οποία συνέταξε την πρόταση της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης (BMA) υπέρ των τρανς και των non-binary ατόμων να δηλώνουν τα ίδια το φύλο τους, δήλωσε στο PinkNews:
«Ως γιατροί, είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε θέση.»
«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιλέγει και να αποφασίζει εκείνη για το ποια υγειονομική περίθαλψη είναι κατάλληλη για το άτομο.»
“Η έντονη δημόσια συζήτηση σχετικά με το εάν οι τρανς και οι non-binary άνθρωποι θα πρέπει να επιτρέπεται να αυτοπροδδιορίζουν το φύλο τους (ένα σύστημα που ισχύει σε δεκάδες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Αργεντινής) έβαλε τους γιατρούς σε μία «περίεργη θέση, όπου καλούμαστε να καθορίσουμε τι είναι μια έγκυρη φυλομετάβαση» , πρόσθεσε η Allport
«Καταλήγουμε φύλακες, όχι μόνο της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και του τι είναι «αρσενικό» και «θηλυκό» , συνέχισε. «Δεν είναι αυτός ο ρόλος μιας/ενός γιατρού. Δεν είναι γενικότερα κάτι που θα πρέπει να κάνει ένα οποιοδήποτε άτομο για ένα άλλο άτομο.»