Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Καναδά ψήφισε ομόφωνα την Τετάρτη για την απαγόρευση των “θεραπειών” μεταστροφής, οι οποίες επιδιώκουν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου.

Το μέτρο, που πρότεινε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, πρέπει τώρα να εγκριθεί από την άνω αίθουσα της Γερουσίας.

Η Βουλή ενέκρινε μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου τον Ιούνιο, αλλά απέτυχε να περάσει από τη Γερουσία, πριν ο Τριντό προκηρύξει εκλογές τον Σεπτέμβριο.

«Είναι μια σημαντική μέρα για να… εκφραστείς και να αποδεχτείς τον εαυτό σου», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Λαμέτι στους δημοσιογράφους.

Οι “θεραπείες” μεταστροφής μπορεί να περιλαμβάνουν ηλεκτροσόκ και άλλες μορφές βασανιστηρίων. Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση χαρακτήρισε την πρακτική ως επιβλαβή και αναποτελεσματική.

Τα ανοιχτά γκέι του Κοινοβουλίου, είπαν ότι η ψηφοφορία αυτή περνά το μήνυμα ότι τα μέλη της ΛOAT+ κοινότητας δεν θα έπρεπε ποτέ ξανά να αντιμετωπίσουν κακομεταχείριση.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτό το θέμα. Κανείς δεν μπορεί να συναινέσει στα βασανιστήρια», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Randy Boissonnault, ο οποίος είναι επίσης ειδικός σύμβουλος του Τριντό σε ΛΟΑΤ+ θέματα.

«Είναι μια καλή μέρα για αυτούς που έχουν περάσει απ΄αυτα τα βασανιστήρια, να ξέρουν ότι κανείς άλλος δεν πρόκειται να περάσει αυτό που πέρασαν», πρόσθεσε.