Η τρανς κοινότητας της Ινδονησίας αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα μέσω της μόδας

19/12/2023
από
Screenshot @Reuters
Εντός των υποβαθμισμένων συνοικιών της Τζακάρτα, η τρανς κοινότητα χρησιμοποιεί τη μόδα για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για θέματα που σχετίζονται με την ταυτότητά τους, αλλά και με το περιβάλλον στην πυκνοκατοικημένη πόλη που ζουν. 

Περπατώντας σε μια αυτοσχέδια πασαρέλα, τα μέλη του στούντιο χορού Sanggar Seroja επιδεικνύουν φορέματα φτιαγμένα από πλαστικά μαχαιροπήρουνα και μπουκάλια, και με σκοπό να συμβαδίσουν με την εορταστική περίοδο, ορισμένα από τα ρούχα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μοιάζουν με χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Η εκδήλωση είναι ιδέα της Mama Atha, ιδρύτριας του στούντιο χορού Sanggar Seroja και ένα ενεργό μέλος της τρανς κοινότητας του Duri, οι κάτοικοι της οποίας εργάζονται κυρίως ως πλανόδιοι και makeup artists. Η ίδια αποκαλεί τα μοντέλα της «Trans Super Heroes».

Η Sutina, κάτοικος του Duri, δήλωσε ότι υποστηρίζει το έργο της τρανς κοινότητας. «Χαίρομαι που μπορούν να δημιουργούν αυτές τις επιδείξεις μόδας και να βοηθούν στην ανακύκλωση των σκουπιδιών της περιοχής».

Δυστυχώς, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ινδονησία αναγκάζονται να ζουν στο περιθώριο λόγο της λοατκιφοβίας, αν και η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη – εκτός από τη συντηρητική, αυτόνομη επαρχία Ατσέχ.

Ωστόσο, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα θα κινδυνεύσει περισσότερο από τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα της Ινδονησίας, οι οποίες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το 2026 και βάσει των οποίων ο σύζυγος, ο γονέας ή το παιδί μπορούν να καταγγείλουν αδικήματα που συνδέονται με την ηθική, όπως η σεξουαλική επαφή εκτός γάμου ή ακόμη και η συμβίωση.

Η Mama Atha παραμένει αισιόδοξη ότι παραστάσεις όπως η δική τους μπορούν να συνεχίσουν να ανθίζουν παρά τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

«Είναι δύσκολο όχι μόνο να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση, αλλά και να δείξουμε ότι τα τρανς άτομα μπορούν να είναι δημιουργικά. Είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε η Mama Atha μετά την ολοκλήρωση της παράστασης. «Αλλά ευτυχώς εδώ στο Sanggar Seroja είμαστε σε θέση να δείξουμε στο κοινό ότι μπορούμε πάντα να δημιουργούμε τέχνη».

Πηγή: The Nation
Δες και αυτό!