Η Θετική Φωνή για τη Διεθνή Ημέρα για τα Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ

02/06/2023
από
Φωτογραφία από τον λογαριασμό της Θετικής Φωνής στο Facebook.
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για τα Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ, η Θετική Φωνή σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και ομάδες που αγωνίζονται για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συνυπογράφουν κείμενο στο οποίο περιγράφουν τις συνθήκες της σεξεργασίας στην Ελλάδα, και όχι μόνο. 

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλα τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, με οποιοδήποτε τρόπο, και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις συνθήκες εκμετάλλευσης των σεξεργαζομένων παγκοσμίως αλλά και να αναδείξει την ανάγκη αποποινικοποίησης της σεξεργασίας.

Με αφορμή αυτήν την ημέρα, λοιπόν, η Θετική Φωνή μαζί με οργανώσεις και ομάδες υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως το Δίκτυο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων (ΔΕΣ) και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συνυπέγραψαν κείμενο σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη κατάλληλου νομικού πλαισίου. Επίσης, ανακοινώνουν το πρόγραμμα Actice citizens fund, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση των ατόμων που εργάζονται στο σεξ.

«Η Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου με αφορμή τη διαμαρτυρία και κατάληψη που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη μέρα το 1975 στην Εκκλησία του Saint-Nizier στη Lyon της Γαλλίας από 100 περίπου άτομα που εργάζονταν στο σεξ. Τα αιτήματα των εργαζομένων αφορούσαν στην αποποινικοποίηση και στην παύση της εκμετάλλευσης της εργασίας τους.

Σήμερα, σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά, το αιτήματα των εργαζομένων στο σεξ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης παραμένουν παρόμοια. Η έλλειψη του κατάλληλου νομικού πλαισίου εγκλωβίζει τα εργαζόμενα άτομα σε ένα καθεστώς ευαλωτότητας μέσα στο οποίο στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αντίστοιχα, και στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο για την εργασία στο σεξ όπως ορίζεται από το νόμο 2734/1999 θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια που καθιστούν ουσιαστικά παράνομη τη σεξεργασία. Η απουσία οποιασδήποτε ρύθμισης για την ψηφιοποίηση της σεξεργασίας, οι περιορισμοί όσον αφορά στη λειτουργία των οίκων ανοχής και η απαγόρευση της εργασίας στο δρόμο ή σε ξενοδοχείο δημιουργούν ένα περιβάλλον εντός του οποίου κανένα άτομο δεν μπορεί να εργαστεί ελεύθερα και με ασφάλεια. Επιπλέον, το πλαίσιο αυτό, αντί να προστατεύει από την εμπορία ανθρώπων (trafficking), την ευνοεί.

Πάγιες διεκδικήσεις του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή μας είναι η αλλαγή του νόμου, η πλήρης νομιμοποίηση της εργασίας στο σεξ χωρίς περιορισμούς και η εξίσωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ατόμων στο σεξ με αυτά όλων των υπόλοιπων εργαζομένων.

Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος “Dana – Ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη Θετική Φωνή.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Συνυπογράφουν:
Δίκτυο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων (ΔΕΣ) – Sex Workers’ Empowerment Network (SWEN)
Cool Crips
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees
DATAWO
HumanRights360
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
ΦΥΛ.ΙΣ. Α.Π.Θ. (Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα)
Δες και αυτό!