Η θέση της Ελλάδας στον Rainbow Map της ILGA-Europe για το 2025

14/05/2025
από
Δημοσιεύθηκε ο Rainbow Map της ILGA-Europe για το 2025, με την Ελλάδα να κατέχει την έβδομη θέση, ανάμεσα σε 49 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Rainbow Map δημοσιεύθηκε σήμερα από τη ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση ILGA-Europe, με την Ελλάδα να έχει κατέβει μια θέση, με βαθμολογία 69.18%, σε αντίθεση με πέρσι που βρισκόταν στην έκτη θέση με σκορ 70.77%.

Την πρώτη θέση στον φετινό χάρτη έχει λάβει η Μάλτα (89%), με το Βέλγιο (85%), την Ισλανδία (80%), τη Δανία (80%), την Ισπανία (78%) και τη Φινλανδία (70%) να ακολουθούν. Στην ίδια θέση με την Ελλάδα βρίσκεται η Γερμανία και η Νορβηγία.

Στην «Ετήσια Επισκόπηση της Κατάστασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία» της ILGA-Europe, η οποία δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο και στην οποία βασίζεται και η κατάταξη των χωρών στον Rainbow Map, η οργάνωση προειδοποίησε για μια νέα εποχή στην οποία η αυξανόμενη αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσία απειλεί τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, στα περιστατικά που κατέγραψε για την Ελλάδα, έκανε αναφορά στη στάση του πρωθυπουργού αλλά και σε άλλες γνώριμες αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικότητες, όπως αυτή του Μάρκου Σεφερλή, του Αλέξη Κούγια και του Άδωνι Γεωργιάδη. Επιπλέον, στην αναφορά, η οργάνωση επεσήμανε ότι ο νόμος για την ισότητα στον γάμο «δεν περιλαμβάνει διατάξεις για πρόσβαση σε υπηρεσίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», όπως η παρένθεση κύηση, ενώ αφήνει εκτός την τρανς γονεϊκότητα.

Παράλληλα, ανέφερε ομοτρανσφοβικά περιστατικά, όπως αυτό στη Θεσσαλονίκη, όπου όχλος περίπου 150 ατόμων επιτέθηκε σε δύο νεαρά κουήρ άτομα, καθώς και τα τρανσφοβικά σχόλια σε βάρος του Nemo και του Bambie Thug που έλαβαν χώρα στον δημόσιο λόγο, ιδίως από τον Μάρκο Σεφερλή. Επίσης, η αναφορά τόνιζε ότι τον Ιούνιο, τον μήνα διεξαγωγής των Pride, διοργανώθηκαν και «διαμαρτυρίες με τίτλο Family Pride μεταφέροντας ομοφοβικά μηνύματα κατά του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται και να τεκνοθετούν. Η διαμαρτυρία αρχικά που αναμενόταν στην Αθήνα ακυρώθηκε μετά την αντίδραση του κοινού και ομάδες πολιτών οργάνωσαν αντιδιαμαρτυρία».

Με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ελλάδα, η ILGA-Europe προτείνει:

  • «Αναγνώριση της τρανς γονεϊκότητας, αναγνώριση της νομικής ταυτότητας φύλου του γονέα και ευθυγράμμιση με τις διαθέσιμες επιλογές φύλου»
  • «Υιοθέτηση λεπτομερούς και πλήρως χρηματοδοτούμενου σχεδίου δράσης για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για την ισότητα ΛΟΑΤΚΙ+, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα, κονδύλια του προϋπολογισμού και μηχανισμούς παρακολούθησης»
  • «Ανάπτυξη ενός δίκαιου, διαφανούς νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου με βάση μια διαδικασία αυτοπροσδιορισμού και χωρίς καταχρηστικές απαιτήσεις (όπως μια ιατρικοποιημένη διαδικασία για τα ανήλικα άτομα ή ηλικιακό περιορισμό) και που θα επιτρέπει την αλλαγή ονόματος χωρίς εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου κανενός ηλικιακού περιορισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, η ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση είχε δημοσιεύσει δελτίο τύπου για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Φινλανδία κατέληξαν να βρίσκονται το 2024 στην ίδια θέση.

Με τίτλο «Πώς κατέληξαν η Φινλανδία και η Ελλάδα στην ίδια θέση στο χάρτη του Ουράνιου Τόξου;», η ILGA-Europe παρουσίασε όλα αυτά που οδήγησαν σε αυτήν την ισοπαλία μεταξύ Φινλανδίας και Ελλάδας, σημειώνοντας τις νομοθετικές κατακτήσεις των δύο χωρών και τις μεταξύ τους ομοιότητες και διαφορές.




Δες και αυτό!