Έρευνα: Οι τάσεις ψήφου της LGBT Κοινότητας

16/05/2014
antivirus magazine διαφήμιση

reportΕίθισται σε κάθε προεκλογική περίοδο να γίνεται μια προσπάθεια να αποτυπωθούν οι τάσεις ψήφου των εκάστοτε κοινωνικών ομάδων. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αντιληπτή η εκλογική συμπεριφορά τους καθώς και τα κριτήρια εκείνα που χρησιμοποιούν, ώστε να οδηγηθούν στην τελική επιλογή.

Με βάση το σκεπτικό αυτό το Athens Pride και η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας (πρόγραμμα “Ψήφισε για τα δικαιώματα σου”) πραγµατοποιεί  έρευνα στις τάσεις ψήφου της LGBTQ (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer) κοινότητας. Η έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία µε την Δρ. Νάγια Καµένου, εκπαιδευτική συνεργάτιδα του Τµήµατος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Κύπρου και αποτελείται από δύο στάδια, ένα πρώτο πριν τις εκλογές και ένα δεύτερο μετά την ολοκλήρωση των εκλογών.

Βασικός στόχος του πρώτου σταδίου είναι να διερευνηθούν: α) το επίπεδο γνώσεων των LGBTQ ατόμων σχετικά με τα δικαιώματα τους, β) τα δικαιώματα που θεωρούν προτεραιότητα τα LGBT άτομα καθώς και τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν αυτά τα δικαιώματα, γ) η πρόθεση ψήφου και τα κύρια κριτήρια για την επιλογή υποψήφιου/ας και κόμματος, και δ) ποσοστά συμμετοχής σε προηγούμενες εκλογές.

Στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα.

«4 στα 5 LGBT άτοµα δεν θα ψήφιζαν για κόµµα ή υποψήφιο/α που διαφωνεί µαζί τους σχετικά µε τα LGBT δικαιώµατα»

Σύμφωνα με την έρευνα, το 91,9% των συµµετεχόντων πιστεύει ότι τα δικαιώµατα των LGBT ατόµων στην Ελλάδα σήµερα εξασφαλίζονται σε µικρό βαθµό ή καθόλου. Παρά τη νοµική κατοχύρωση κάποιων LGBT δικαιωµάτων, πρακτικά αυτά παραβιάζονται καθηµερινά τόσο από την πολιτεία όσο και από άλλους θεσµικούς φορείς.

Σε ερώτηση σχετικά με το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα LGBT άτομα σήμερα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, το 54,6%, δήλωσε: «έλλειψη γενικής ισότητας / διακρίσεις / προκατάληψη / αδιαλλαξία / στιγματισμός».

Από την άλλη αναγνώρισαν την ισότητα στο χώρο της απασχόλησης, ως το σημαντικότερο δικαίωμα (89,91%), παρόλο που σε επίπεδο νομοθεσίας οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού δεν επιτρέπονται. Πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε πως, σε σχέση με την Ελλάδα, το 21% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως αισθάνθηκαν διακρίσεις  κατά τους τελευταίους 12μήνες όταν έψαχναν για θέση εργασίας ή/και στην εργασία τους, λόγω του ότι είναι LGBT.

Με εξαίρεση την «εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό & ταυτότητα φύλου» οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θεωρούν σημαντικότερα τα LGBT οικονομικά δικαιώματα έναντι των μη οικονομικών LGBT δικαιωμάτων όπως, για παράδειγμα, LGBT κοινωνικά δικαιώματα (πχ. υποστήριξη οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες σε LGBT άτομα)

Ως προς τα πολιτικά κόμματα, πάνω από 1 στα 3 άτοµα (37,9%) θεωρεί ότι κανένα κόµµα, και κανένας υποψήφιος/α δεν υποστηρίζει τα δικαιώµατα που αυτός/η θεωρεί σηµαντικά. Αριστερά και κέντρο- αριστερά κόµµατα φαίνεται να θεωρούνται πιο φιλικά προς τα LGBT άτοµα, εν τούτοις έντονη είναι η πεποίθηση ότι ως κόµµατα δεν υπερασπίζονται τα δικαιώµατα που είναι σηµαντικά για τα LGBT άτοµα.

Τα LGBT δικαιώµατα αποτελούν σηµαντικό κριτήριο στην επιλογή υποψήφιου/ας, κόµµατος ή συνδυασµού. Τέσσερα στα πέντε άτοµα (81,6%) δεν θα ψήφιζαν κάποιον/α υποψήφιο/α, κόµµα ή συνδυασµό που διαφωνεί µαζί τους σχετικά µε τα LGBT δικαιώµατα.

Από την άλλη οι LGBT νέοι και νέες θα ψήφιζαν σε γενικές γραµµές κόµµατα τα οποία υποστηρίζουν ή τουλάχιστον είναι θετικά προσκείµενα προς τα LGBT δικαιώµατα.

Σε περιόδους πολιτικής και κοινωνικής κρίσης η «συνειδητοποιημένη» εκλογική διαδικασία θεωρείται επιβεβλημένη. Για αυτό έρευνες σαν και αυτές αποτελούν ένα ιδιαίτερο χρήσιμο εργαλείο για να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή αποτελέσματα.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!